DELA

Green? Mean Machine

Jag har sedan en tid tillbaka följt det Engelska fotbollslaget Forest Green Rovers (FGR). FGR spelar i den engelska fjärde ligan och har sin hemvist i det lilla brittiska samhället Nailsworth med knappt sextusen invånare. Det är i första hand inte lagets underhållande spel som har fångat mitt intresse utan att FGR anses vara världens ”grönaste” fotbollsklubb. År 2011 tog nuvarande ägaren och vindkraft entreprenören Dale Vince över ett då krisande lag och sedan dess har mycket förändrats. Sedan 2017 har inga animaliska livsmedel serverats till varken besökare eller spelare, arenan drivs helt på förnybar energi (varav 20 procent från egna solceller), spelarbussen är eldriven och själva planen är helt ekologisk. Detta är bara en del av det som lett till att FN certifierat FGR som världens första koldioxidneutrala idrottsförening.

Forest Green Rovers fick mig att tänka på det redan grönklädda laget IFK Mariehamn med tillhörande supporterklubb Green Mean Machine. Varför inte våga göra de förändringar som kommer att krävas redan nu? Gå före och likt FGR visa att idrotten kan bidra i kampen mot klimatförändringarna. Den största påverkan skulle såklart inte göras av att IFK skulle plocka bort sin korv eller börja köpa strumpor i ekologisk bambu, nej det den stora skillnaden skulle bli i symbolvärdet.

Symbolvärdet gentemot ligans övriga klubbar, till tjejer och killar i ungdomslagen som kan visa att växtbaserad kost kan vara norm snarare än undantag. Något som i de flesta fall inte bara har en positiv effekt på klimatet utan även där man i modern vetenskap sett att en kostomställning kan leda till ökad prestation. Positivt skulle vara att minska klimatpåverkan i en gemensam vilja att driva sina anläggningar och transporter av lokalproducerad vind eller solkraft istället för av importerad fossilkraft.

Att ha en ambition och att faktiskt göra sin förening mer hållbar tror jag skulle leda till ökat intresse från både publik och media, och som sin tur skulle kunna ledda till ett ökat intresse från sponsorer. För hållbarhet är inte en fluga utan något som måste och kommer genomsyra allt i vårt samhälle, även idrotten. FGR bytte färger på sitt hemmaställ från vit och svart till grönt och svart. IFK har redan färgen nu är det bara att våga ta på sig ledartröjan och påbörja omställningen. För det kommer behövas, vare sig vi vill eller inte.

DANIEL WIDÉN