DELA

Gratulerar Stornäset och tack!

I lördags fick vi medlemmar i föreningen vara med om bekräftelsen på att Stornäset är naturreservat. Det blev en sammankomst i fri och skön stämning – som det brukar vara då ämnet är Stornäset.

Några personer blev uppmärksammade med en ros och de är genom sitt arbete värda den blomman. Men då föll också tanken och blicken på den skara som både i tankar och gärningar gjort Stornäset till vad det är i dag. Utan att nämna någons namn, vill jag från oss ”vanliga” medlemmar i föreningen säga tack till alla dem.

I Småholmskojan finns med text och bilder berättat om platsens och kojans historia. Det är Kastelholmsnejdens byalag som rustat upp stugan. Tack för att det blev gjort. Och vid vandringsstigarna finns vackra skyltar som visar oss rätt. Stigarna hålls öppna och slåtterängen sköts. Gruppen som bildar en kärna i arbetet är till stor del hemma från trakten runt Kastelholm och ni behövs för att reservatet skall vara användbart för oss alla andra.

Det finns människor också från Åland som arbetar runt om i vår värld. Platser där vår natur och tystnad inte finns och sådana personer kan söka upp Stornäset vid sina ledigheter för att få sin hjärna att stanna upp och vara fri från ljud av maskiner och trafik. Och som det sades i lördags – naturens mångfald både vad gäller djur och växter är hårt åtgången. Hållbarhet är ett populärt ord. Att skapa ett naturreservat vid Stornäset är för livet på vår plats på jorden att göra något hållbart och ett ställe där vi kan stärka såväl fysisk som mental hälsa.

Tack till dig som med envishet och känsla för natur och miljö åstadkommit det här, och som likt en myra drar dina strån till stacken.

HÄLSAR

TORBJÖRN