DELA

Gratis mensskydd eller fri tandvård

Just nu pågår en debatt om behovet av gratis mensskydd för kvinnor. Jag antar att förslaget är väl genomtänkt och diskuterat i de aktuella grupper som nu förväntar sig att lagtinget tar sig an frågan i brådskande ordning. Men vem skall betala? Är det de redan hårt ekonomiskt trängda kommunerna som skall stå för kostnaden, eller är det tänkt att lagtinget skall avsätta pengar för reformen?

Visst är det orättvist att vi kvinnor skall lida flera dagar i månaden på grund av vårt kön? För att inte tala om alternativet. Att vara gravid och må illa i nio månader och bli tjock som en tunna, för att sedan under fruktansvärda smärtor föda fram ett barn. Varför skall just endast kvinnan måsta uthärda detta? Borde det inte vara mer jämlikt att även män har en livmoder, äggstockar, samt hade mens en gång i månaden i ca 35 – 40 år. Samt föder barn. Och vem är det som betalar för kondomerna? De borde ju också vara gratis.

Dessutom bör vi minnas att många kvinnor gråter när de återigen får mens, medan minst lika många gråter över att de inte fick sin förväntade mens!

Efter att ha fött fyra barn, och genomlidit ca 35 år av mens, med dithörande kostnader för mensskydd, skulle jag förstås hellre se en tandvårdsreform. Och som en liten kompensation för kostnaderna för mensskydd, så skulle det vara endast kvinnor som fick gratis tandvård. Männen skulle få betala sina löständer och inplantat själva.

Härmed överlämnar jag förslaget till lagting och landskapsregering att i brådskande ordning fixa gratis tandvård åt alla kvinnor på Åland. Man kan ju alltid bekosta reformen med lagtingsskatt.

RUNA LISA JANSSON