DELA

Gör Nyan politiska val av nyheter?

Måndagen den 29 juli publicerade Nyan vår insändare med rubriken ”Inför jakt på havsörn nu”. Av någon anledning publicerades insändaren endast i pappers- och e-tidningen och inte på Nyans hemsida.

Torsdagen den 1 augusti publicerade Nyan som toppnyhet att Moderaterna (MSÅ) diskuterar förslå skyddsjakt på havsörn i sitt valprogram. Att Ålands Framtid i en insändare tre dagar tidigare föreslår samma sak nämns ingenstans.

För att få en uppfattning om Nya Ålands publicistiska avvägningar och journalistiska bedömningar av olika partiers politiska initiativ önskar vi svar på vad detta beror på?

SAM PALÉN (ÅF)
PETER SANDBERG (ÅF)

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Nej, Nya Åland gör inte politiska val av nyheter. Det handlar om vilken nyhet som når över nyhetströskeln.

Att en ledamot i ett regeringsparti, som ju Moderat Samling är, på sociala medier meddelar att partiet ”går ut med det konkreta beskedet inför höstens val att vi vill omgående halvera den åländska havsörnsstammen” är en nyhet som når över nyhetströskeln och det är journalistiskt sett inget konstigt. Den första frågan blir om det är sant att partiet har gått in för en sådan åtgärd och hur man i så fall har tänkt förverkliga halveringen av stammen på kort tid med tanke på att örnen är fredad. Det visade sig att partiet inte hade fattat något sådant beslut.

Att två lagtingskandidater i ett parti som inte är i regeringsställning skriver insändare om att de vill arbeta för licensierad skyddsjakt på havsörn smäller helt enkelt inte lika högt.

ANNIKA ORRE

Att insändaren inte publicerades på webben var ett misstag, som nu har rättats till.

RED