DELA

Gör mer för klimatet genom att göra mindre

Klimatångest . En hemsk känsla bestående av lika delar, oro, undergångsfruktan och en undran över vad-fan-har-vi-gjort-egentligen. För egen del kom känslan smygande i högstadieåldern för 20 år sedan när jag för första gången hörde talas växthuseffekten. Sedan dess har den funnits i bakgrunden hela tiden, men den eskalerade under den rekordvarma och torra sommaren 2018 och nådde möjligtvis sin peak efter stormen Alfrida för ett år sedan.

Hur ska man hantera sin klimatångest? Forskning visar att det bästa sättet att hantera den är att göra något. Det ger en känsla av kontroll och att vi kan påverka situationen (i verkligheten har vi knappast någon kontroll, men känslor är som bekant inte alltid logiska). Men det här med att göra något fick mig att fundera. Är det inte tvärtom, bättre att göra mindre?

En insikt som kan verka banal för att den är så enkel att jag tänker att jag kanske är sist på bollen. Kanske har alla fattat det redan utom jag? Men samtidigt verkar inte folk leva så. Vi fortsätter att sträva efter nytt, större och bättre men i själva verket är att nöja sig nog det bästa vi kan göra för miljön.

Här följer några exempel:

Att inte byta ut sitt fullt fungerande men omoderna furukök från 1984 är en klimatvänlig handling.

Att inte ta bilen till butiken och handla för en middag, utan istället skrapa ihop nåot av resterna hemma är en klimatvänlig handling.

Att inte köpa onödiga presenter till folk som redan har allt är en klimatvänlig handling.

Till och med att skjuta upp duschen, gräsklippningen och dammsugningen till i morgon är klimatvänliga handlingar.

En fantastisk insikt för en bekväm person som jag. Om det gör verklig stor skillnad för miljön är tveksamt, men det lindrar klimatångesten och är utan tvekan snällare mot moder jord.

”OROLIG FÖR FRAMTIDEN”