DELA

Gör ekocid till internationellt brott

När mänskligheten närmar sig ett avgörande ögonblick för planeten samlas världens ledare i Stockholm den 2–3 juni. Konferensen Stockholm+50 firar att FN-programmet för miljö (UNEP) fyller 50 år. Men sedan dess har den ekologiska krisen bara förvärrats.

Starkare internationell rätt behövs nu mer än någonsin. Eftersom icke-bindande avtal utan verkställighetsmekanismer inte gett tillräckliga resultat behövs nya internationella rättsnormer. Det är i detta ljus som erkännandet av ekocid – storskalig miljöförstöring – som ett internationellt brott fått allt större uppmärksamhet.

Förra året stödde EU-parlamentet införandet av ekocid som det femte brottet i Romstadgan, vilken styr den Internationella Brottmålsdomstolen (ICC). De andra är folkmord, krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och aggressionsbrott. Definitionen av ekocid togs fram sommaren 2021 av en internationell grupp av oberoende experter som tillsatts av Stop Ecocide International (SEI). Att införa ekocid som brott skulle praktiskt innebära att stats- eller företagschefer eller andra ansvariga som orsakat allvarlig miljöskada med långvariga eller långtgående konsekvenser skulle kunna dömas till straff.

Vid ICC:s partskonferens 2021 uttryckte Belgien sitt stöd för revidering av Romstadgan, och samma önskan har uttryckts av Vanuatu, Maldiverna, Bangladesh och Samoa. Frågan diskuteras därutöver i tjugo länders parlament och flera regeringar har redan uppmanats att agera såsom i Danmark, Spanien, Chile och Island. Också Nordiska rådet behandlar frågan.

Frankrikes president Emmanuel Macron, påven Franciskus, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, aktivisten Greta Thunberg och många andra framstående personer uttryckt sitt stöd för frågan. Utrikesminister Pekka Haavisto har flera gånger visat Finlands intresse för arbetet. Kriminaliseringen av ekocid har också förespråkats i företagsvärlden, såsom International Corporate Governance Network, en av världens ledande företagsorganisationer. Bland de viktigaste förslagen hos FN:s Youth Task Force inför Stockholm+50 är att ekocid ska erkännas som ett internationellt brott.

Vi undertecknade deltar i kampanjen som leds av SEI och har tagit upp frågan vid tidigare FN-konferenser såsom klimattoppmötet COP26 i Glasgow och FN:s miljökonferens (UNEA) i februari, och kommer att lyfta frågan vid Stockholm+50.

Vi menar att den främsta nyttan av en ekocidlag skulle vara att lägga en lägsta ribba som en ny global standard. Den vägledande principen för företagens verksamhet skulle inte längre vara att enbart maximera vinsten för sina ägare med naturen som en oändlig resurs. Däremot skulle det vara fritt fram att generera vinst för ägarna om en investering inte alvarligt förstör naturen. Den förebyggande effekten skulle ändå bli mycket viktigare än den bestraffande.

En global ekocidlagstiftning skulle ha en liknande historisk betydelse som då folkmord tillkom som ett brott i Genèvekonventionen efter andra världskriget. Vi hoppas att Stockholm+50 blir det tillfälle i historien då världens ledare på detta sätt enas om att skydda förutsättningarna för allt liv på planeten.

MIKKO PYHÄLÄ

Ambassadör emeritus och förvaltningsrådsordförande för Ekostiftelsen, ackrediterad deltagare för SEI vid Stockholm+50

SIMON HOLMSTRÖM

Lagtingsledamot (Hållbart initiativ) och Nordiska rådets delegat till Stockholm+50

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp