DELA

Gör Åland till egen upphovsrättsnation!

Nånstans samlas ett gäng sportintresserade på restaurang för att äta pizza och titta på Premier League på storbilds-TV. De ser fram emot en mysig kväll, laddade inför en spännande match. Efter olidlig väntan är det äntligen dags. Spelarna springer ut på planen, publiken vrålar och stämningen är på topp.
Tänk dig sen att kommentatorerna pratar finska. Då ser du kanske framför dig en bar nånstans i Helsingfors eller Joensuu, väggarna draperade med blåvita fotbollströjor, det finska lejonvapnet och texten ”Suomi”. Men icke. Detta händer på en sportbar i Mariehamn på det svenskspråkiga Åland!

Sportbarens matgäster är heller inte finnar, utan vanliga ålänningar som (skämtsamt uttryckt) kanske inte kan mycket mera finska än ”tärvetolåa”. Hade de fått välja hade de självklart valt kommentarer på svenska så de förstår vad som sägs.
Vem är det då som ligger bakom detta missförhållande? Jo, det är de nationella TV-bolagen som avtalat om olika rättigheter i olika länder, i detta fall Viasat i Sverige och Canal i Finland.
Det är alltså en affärsuppgörelse mellan privata aktörer, och ingen politisk fråga? Så kan man ju tycka. Men all handel är ju reglerad på nåt sätt, det finns en juridik bakom.
Vem är det som stiftar lagar om inte politikerna? TV-bolagen hänvisar till upphovsrättslagen. Rättigheterna är i sin tur indelade per nation, vilket innebär att Viasat skulle inkräkta på Canal rättigheter om de sände Premier League på Åland.

Det går att komma över svenska Viasats sportkanaler på Åland, men alltså inte lagligt. Ett stort antal ålänningar blir således lagbrytare – bara för att de vill se TV på sitt eget modersmål i sitt eget hemland! En fullständigt absurd situation som strider mot självstyrelsens anda, att kunna leva och verka på svenska på Åland.
Samtidigt bryter ju TV-bolagen själva mot en annan lag, nämligen Romfördraget §81 som säger att man inte får dela in EU-marknaden i nationer. Just det. Vad är egentligen en nation och vad är det som avgör vilken nation Åland tillhör i TV-sammanhang?

Det är här politiken kommer in och just här krävs både förmåga och vilja att tänka utanför snäva ingrodda ramar. Om det inte varit för ett fåtal driftiga politiker på 1960-talet, däribland Thusse Eriksson, hade vi inte sett några svenska kanaler alls på Åland idag. Dessa pionjärer vågade ifrågasätta nationsgränserna och samma sak måste vi göra idag om vi vill kunna se svensk TV i famtiden. Detsamma gäller internet där utvecklingen går mot nationella nätverk, tjänster, hemsidor och material.
Nu är det TV det handlar om, men det är inte långsökt att all TV kommer att distribueras över internet i en nära framtid. Anders Eriksson (ÅF) tog upp frågan i lagtinget redan i september men från regeringshåll visar man inget intresse för frågan. Kan det verkligen vara så att regeringspartierna missat vartåt det barkar med språket i Finland och därmed även de medier vi ålänningar har tillgång till?
Eller väger ”de goda kontakterna i Helsingfors” tyngre än väljarnas vardag? För att vi ska kunna se svenska sportkanaler måste Åland bli en egen nation i sammanhanget. Det har ju lyckats inom andra områden som t ex Nordiska litteraturpriset där Åland räknas som en egen nation.
Men ingen kommer att erkänna Åland som egen nation om vi inte tror på oss själva!

Toni Brandt, ÅF