DELA

Gödsel – ett problem eller en resurs?

Det finns många mycket duktiga och engagerade ekologiska odlare och företagare på Åland som verkligen brinner för det de gör och är framgångsrika. Jag känner och samarbetar med flera av dem.
Sedan finns det tydligen en grupp som kallar sig ekologiska odlare som istället för att bidra med något eget konstruktivt ägnar sig åt att gnälla i pressen på allt som andra gör. Vi mjölkbönder är speciellt hatade i sammanhanget.

Jag kan inte påverka er hur ni tänker och tycker och i ärlighetens namn så bryr jag mig inte speciellt mycket om det heller, men direkt felaktiga fakta kan jag inte tolerera.
Ni påstår att vi köper in stora mängder spannmål och kraftfoder utifrån. Sanningen är den att jag köper spannmål från en areal motsvarande drygt hundra hektar per år. Varje kilo är odlat på Åland och via kossorna förädlat till högklassiga mejeriprodukter. Till på köpet får dessa odlare ett bättre pris för sin spannmål än att skeppa den härifrån. Bra för alla!

Proteinkraftfoder köps in utifrån eftersom inga andra alternativ finns, men de består idag till allra största delen av inhemsk rybs. Den lilla del som importeras är garanterat 100 % GMO fri. Över 80 % av det foder som mina kor äter är odlat på Åland.
Ni påstår även att vi producerar stora mängder gödsel som blir ett problem. Det stämmer att vi har ca. 40 % mer gödsel än vi själva kan använda på våra åkrar men jag ser det inte som ett problem. Det finns flera växtodlare som hämtar gödsel här för att förbättra mullhalt och struktur på sina marker. Dessa odlare kan sedan minska sina inköp av konstgödsel. Också ett flertal ekologiska odlare får näring till sina åkrar från vår gödsel. Win-Win!

Vi håller just nu som allra bäst på med kalkyler för en biogasanläggning här på gården. För att överhuvudtaget få lönsamhet i ett sådant projekt krävs rätt mycket gödsel. Om allt går som vi hoppas så kommer vi inom en snar framtid att kunna producera vår egen energi och lite därtill av det som ni kallar problemavfall. På köpet får vi gödsel som är mer lättillgänglig för växterna och som i stort sett är luktfri. Bra för miljö och grannar!
Så frågan är: Är gödsel ett problem eller en resurs?

Jag tror att det här är den stora skillnaden i hur ni och vi tänker. Vi ser resurser och möjligheter i det vi gör och vi tror stenhårt på vår näring medan ni ser bara problem speciellt i sådant som andra försöker åstadkomma. Ryck upp er och tänk positivt! Vi jordbrukare behöver nog hålla ihop och samarbeta oavsett inriktning, om vi är ekologiska eller konventionella. Vi är inte så många längre.
Så nästa gång ni tänker hänga ut oss i tidningarna, kom på studiebesök först och se hur verkligheten ser ut.
Ole Blomqvist,
gödselproducent