DELA

Godby hälsocentral 5 dagar i veckan

Invånarna på norra Åland har tillgång till hälsocentralen i Godby måndag till torsdag. På fredag flyttar läkaren till hälsocentralen i Mariehamn. De 7000 personer som finns inom upptagningsområdet får då söka sig dit med taxi, färdtjänst eller egen bil.

Kommer du akut sjuk till en läkare på torsdag så får patienten vackert fara in till Mariehamn för provtagning, eftersom labbet endast är öppet 3 dagar i veckan. Att labbet bara är öppet 3 dagar i veckan begränsar naturligvis verksamhetsförutsättningarna ytterligare.

Det här är inte samhällsekonomiskt smart, varken för enskilda individer eller för verksamheten som sådan. Vi föreslår därför att man” stuvar om” i Ålands Hälso- och sjukvårdsbudget, på 89 miljoner, så att 1 sjuksköterska till kan anställas till Godby hälsocentral. Invånarna på Norra Åland ska ha tillgång till hälsocentralen i Godby 5 dagar i veckan, måndag till fredag.

Veronica Thörnroos C hälsovårdare, Camilla Andersson C företagare, Erica Granesäter C gruppkoordinator, Annika Hambrudd C socialarbetare