DELA

God Vit Jul

Julen närmar sig med stormsteg. Vi är många som pyntar, städar, bakar, lagar mat, handlar julklappar och förbereder oss inför härliga dagar med trevlig samvaro och gemenskap.
Många barn ser fram emot ett avstressande och roligt jullov. Tyvärr är det inte en verklighet för alla barn. I en undersökning som projektet Vit Jul har låtit göra på Lunarstorm säger vart fjärde barn att de känt obehag på grund av att vuxna har druckit alkohol. Vart tionde barn säger också att de känner olust varje jul på grund av vuxnas dryckesvanor.

Det behöver inte handla om stora mängder. Det kan räcka med att man luktar konstigt eller pratar och skrattar på ett annat sätt än vanligt för att barnen ska känna sig osäkra och obekväma.
Vuxna som druckit blir lätt läskiga, vissa får kort stubin och andra vill kramas hela tiden och skrattar alldeles för högt. Under jul vill barnen känna vuxnas kärlek och närvaro, inte att behöva umgås med alkoholpåverkade föräldrar.

Vi tycker att alla vuxna ska reflektera över sitt alkoholintag i barns närvaro. Vi anser också att det är viktigt att visa solidaritet med de barn och vuxna som lever i relationer där det finns alkoholproblem. Föregå med gott exempel och avstå alkohol under julafton, juldagen och annandagen.
Julen är barnens högtid. Låt bli alkohol och umgås nyktert med små och stora.
God vit jul önskar

Styrelsen för
ensamförsörjarföreningen PusselFamiljen