DELA

Gibraltar lyckades där Åland gick snett

I fredags i London valdes Gibraltar in som medlem nummer femtiofyra i det europeiska fotbollsförbundet, UEFA. Sedan tidigare finns även Färöarna med i det illustra förbundet som gjort fotbollen till Europas största underhållningsindustri. För Färöarna har detta betytt riktiga landskamper, EM-kval, VM-kval och årliga Europamatcher samt finanser som Åland bara kan drömma om. Nu går Gibraltar samma väg.
Jag tycker att även Åland borde försöka göra detta. Vi är i allt väsentligt lika självständiga som Färöarna och Gibraltar och vi har en fotbollskultur som är mogen för ett nytt kapitel. Sedan inträdet i UEFA har man på Färöarna byggt upp en fotbollsliga av hög kvalitet och ett landslag som vinner mark. Det har vi ännu inte på Åland men jag är säker på att vi kan nå dit.
Idrott ska inspirera och entusiasmera och utmana gamla sanningar. Annars blir de gamla hjulspåren till sist så djupa att man fastnar. Färöarna och Gibraltar är som vi, fast just nu lite modigare och lite mer internationella. Det borde vi försöka använda till vår fördel. Jag hoppas verkligen Ålands fotbollförbund tar denna chans och gör en framstöt till UEFA.
Kan andra, kan vi.
Jörgen Pettersson (C)