DELA

Genom att strida kommer man inte framåt i klimatfrågan

Med intresse läser jag på debattsidan om tankar, strategier och klimatförändringarna och Ålands höga CO2 utsläpp. Närings och energiminister Camilla Gunell och Jan Grönstrand är båda mycket kompetenta personer i detta ämne. Men någonstans slirar det om man läser mellan raderna. De har samma mål men olika vägar till målet verkar det som.

Alla är vi nog överens om att det måste göras något radikalt för att bryta trenden med alla utsläpp som vi alla medverkar till. Men för att nå målet borde Gunell och Grönstrand förhandla sig fram till samma väg. Att strida kommer man inte framåt utan med gemensamma krafter blir det resultat.

Googlar man på elfärjor kommer det upp två färjor mellan Helsingborg och Helsingör som är konverterade till eldrift, och som känt går hybrid färjan Elektra mellan Pargas och Nagu. Vad gör Poker Run tävlingen? Miljöbovar hela bunten. Få bort dem.

Jag minns att på 80-talet uppstod nånting som kallades Gröna vågen, men den blev inte så långvarig. Vågen blev bara ett skvalp. Då var det ändå inte sådana utsläppsmängder som det är i dag. För att få en förändring måste nog var och en se till sig själv och göra vad man kan.

ROGER FAGERHOLM