DELA

Ge plats åt modellstaden

Tack ”Bisse” Torbjörn Biskop för den fina guidningen av modellstaden, Mariehamn på 1920-tale för systrar från Maria-logen.
Det blev många glada skratt och nostalgiska minnen. Vi kom ihåg danskvällar på Socis och Miramar. Bisse hade dansat i badhushotellets restaurang vilket ingen av oss hade gjort. Däremot har både undertecknad och Britt-Marie Lundberg gått i Röda Korsets ”lekskola” i doktorsvillan. Vi prata i munnen på varandra för alla hade vi våra minnen av gatorna (som inte hade samma namn som i dag) och husen.

Modellstaden är ett fantastiskt hantverk skapat av entusiaster som vill visa Mariehamns historia och utveckling.
Utrymmet i Mariepark är för litet för att slutföra projektet i. Det har förekommit olika förslag i pressen men som jag förstår finns det inte i dag något konkret förslag var modellstaden skall placeras.
Efter guidningen hade vi ”pick-nick” på parkbänkarna i hamnen med utsikt mot väster och hamnterminalen.

Pling!
Där finns lokalen. Den nya påbyggnaden av hamnterminalen. Där kunde Modellstaden placeras och få utvecklads. Göra intervjuer med personer som minns och har släktingar som bott i husen. Det finns många sätt att göra Modellstaden till en turistattraktion och ett intressant mål för de åländska skolornas utflykter.
Jag hoppas att våra beslutfattare förstår vikten av att vi känner vår historia. Att de som beslutar om stadens utveckling även känner den.
Ge Modellstaden de utrymmen den behöver för att utvecklas till en attraktion för turister och även för kommande åländska generationer.
Gun Holmström (Lib)