DELA

Ge oss tillbaka våra lästimmar!

I Strandnäs skola har de i år tagit bort högstadieelevernas lästimmar för att sedan istället ha “läsveckor”. Tanken är att eleverna inte utnyttjar lästimmarna rätt och att på en läsvecka skulle vi behöva läsa.

Själv anser jag att det är en usel idé att ta bort lästimmarna. Lästimmar brukade förekomma en gång i veckan. Det var skönt för eleverna då vi kunde ta en paus från plugget. Att sprida ut läsningen till en timme i veckan är mycket mer passligt än att ha en hel läsvecka var tredje månad.

Visst, det finns många elever som inte läser utan istället kanske bara tittar ut genom fönstret eller sitter i sina egna tankar. Ur mitt perspektiv tycker jag att det inte finns mycket fel att bara låta en elev ta en paus från lektionen och ta det lugnt, med tanke på all stress som kommer med skolan. Men det är även sant att vissa lärare inte heller tog lästimmarna på största allvar och ibland ignorerade det helt och hållet och bara hade lektion som vanligt. Så får det ju inte vara!

Trots allt kommer elevernas intresse av böcker och läsning inte öka om lärarna bara tvingar oss att läsa. Istället kan skolan ha till exempel veckorekommendationer åt eleverna och lärarna kan uppmuntra och diskutera böckerna mer. Lärarna borde även uppmuntra elever att låna hem böcker och göra det lättare för oss att låna här i högstadiet där det inte finns ett bibliotek. Om en elev hellre vill sitta med huvudet i bänken eller läsa på ett kommande prov behöver det inte vara en olämplig sak.

Dessutom hade alla elever lästimmar samtidigt, det gjorde saker som t.ex. elevrådsmöten lätta att placera in på ett schema, till skillnad från hur det är nu då elever missar lektioner om de är med i elevrådet.

Ge oss tillbaka våra lästimmar!

ELEV I STRANDNÄS