DELA

Gå på mammografi!

I skrivande stund är det 1 oktober; bröstcancerdagen, och under hela månaden uppmärksammas sjukdomen på olika sätt. Bröstcancer är en sjukdom som delvis går att förebygga och där man kan underlätta tidig upptäckt, vilket förbättrar sjukdomens prognos.

På Åland kallas i snitt cirka 2000 kvinnor i åldrarna 50 – 69 årligen till screening av bröstcancer eller så kallad mammografi, och jag vill uppmana alla kvinnor att till ta vara på tillfället och gå på undersökningen, det är livsviktigt. Knappt 90 procent av de som blir kallade deltar, men tyvärr har deltagandet långsamt minskat, trots att det är gratis, och det går smidigt att omboka sin tid ifall den inte passar. Syftet med mammografin är att upptäcka sjukdomen i ett tidigt och symptomfritt stadium. Av de som screenats kallas knappt 2 procent för komplettering och ett fåtal av dem rekommenderas vidare undersökningar, och idag finns det bra behandlingar mot sjukdomen.

Som ett komplement till mammografi är det bra att själv regelbundet undersöka sina bröst och armhålor med händerna för att hitta förändringar. Det här är speciellt viktigt för den som är för ung för att bli kallad till mammografi.

Men såkallad självundersökning kan med fördel utföras av alla så gör det gärna till en god vana. Jag har en vision om att ingen ska drabbas av bröstcancer, och att den som ändå drabbas får snabb hjälp och behandling, och till det behövs det kunskap om vikten med tidig upptäckt.

PERNILLA SÖDERLUND (LIB)