DELA

Ful men viktig läsning

I helgen var det barnkonventionens dag. Jag vill uppmärksamma barnens vardagsrum, internet. Det är inte alltid ett trevligt och mysigt rum – utan ofta en avstjälpningsplats, mörkt och stinkande.

Min 12 åriga dotter har öppnat upp några av kommentarerna som florerar där, riktat till henne. Barn skriver till barn, utan vuxenkontroll och utan att förstå vidderna av att vräka ur sig vidrigheter. Det är alltså inte bara offentliga personer med höga poster som får utstå människors hänsynslösa kommentarer, utan våra barn. Mitt barn och säkert kanske ditt?

Med hennes tillåtelse kopierar jag hennes text och citat. Mitt syfte är att fler föräldrar ska se vilka kommentarer man alldeles för lätt kastar ur sig:

Här är några exempel på vad anonyma personer skriver till mig på internet:

”jävla svaga unge alla hatar dig, lika bra att du DÖR”

”jävla idiot finner ingen värre person i hela universum!!! HORA, HORA fitt unge”

” så jävla ful”

”du är töntarnas tönt, du har inga vänner alls och alla undviker dig”

”fy fan vad är du för typ av tjej”

”varför är du en hora?”

”FETTO, dö!!!!!”

”du är fan inte snygg asså”

”Jag blir så trött av att få läsa och höra allt sådant. Att folk inte fattar hur skit jag mår, jag börjar tro att de är mitt fel, att måsta sitta och gråta för allt hela tiden. Det är inte okej! Till dig som någonsin skrivit något nedtryckande eller taskigt till någon, vad skulle era föräldrar säga om dom läst det vidriga ni skriver, att få någon att må så dåligt, hur kan ni sjunka så lågt och ta ut era brister på andra. Det är fel! Snälla sluta nu! Jag och andra som också får näthat orkar inte mer!”

Harriet Strandvik