DELA

FST = Fd Svenskspråkig Television

Regeringen Sipilä avgår , och jag försöker förgäves tillägna mig vad som inträffat på YLE1 och YLE2. Tack vare att jag för 20 år sedan var gift med en finska, lyckas jag gissa mig till att det beror på att vårdreformen Sote fallit i riksdagen.

På Yle 1 sänder man extra på finska, och efter en stund kan jag läsa fem futtiga rader på FST:s svenska text-tv. Att brunanden är en hotad fågelart får åtta rader. FST tycker alltså detta är viktigare, än att Sipilä just ska träffa Republiken President, för att lämna in sin och regeringens avskedsansökan. En något underlig journalistisk bedömning, va?

INGENTING sägs på svenska på finska statens television. Säkert hänvisar man till andra media, men detta är inget annat än ett svek mot oss svenskspråkiga finska medborgare i Republiken Finland. FST har blivit ”Fd Svenskspråkig Television”, och verkar inte bry sig nämnvärt.

Vad tycker FSP, eller ska jag skriva RKP? Alla RKP:s riksdagskandidater i stundande val skriver redan på två språk. De har tydligen gett upp, de också! Vad sorgligt det känns att bli behandlad som en andra sortens medborgare i landet man bott i de senaste 32 åren.

Men vem bryr sig? Inte FST, i alla fall. Kanske dags att lägga ned hela denna del av YLE, eftersom de ju inte sköter sitt uppdrag!

MATS GRANESÄTER

DEBATTÖR