DELA

Frivilligverksamhet en grundpelare i vårt samhälle

Måndagen den 16.3 var min andra dag som frivilligarbetare detta år. Den här gången arbetade jag hos Mariehamns församling. Tidigare i år var jag volontär hos Katapult. Dagen på Katapult var en konkret påminnelse om hur viktigt det är att arbeta för och stöda dem som inte ännu har hittat sin väg i vår allt mer kravtyngda värld (läs mer om den dagen på min blogg här).

Bakgrunden till volontärdagarna är att Riksdagens stödgrupp för frivilligarbete tidigare i vintras under De frivilligas dag (den 3 december) utmanade alla partiledare, riksdagsledamöter och kandidater att under vintern volontärarbeta på någon frivilligorganisation.

I måndags besökte jag först begravningsplatsen och bekantade mej med arbetet där, innan jag höll en sagostund för dagisbarnen på S:t Mårtens daghem. Efter det for jag vidare till dagklubben i Margaretagården. Daghemmet och dagklubben, båda i Mariehamns församlings regi, är utmärkta exempel på barndagvård och lyckade och fungerande aktiviteter för barn. Mariehamns församling utför ett viktigt och förtjänstfullt arbete för alla i vårt samhälle, från de allra yngsta barnen till åldringar, diakoniverksamheten stöder särskilt de svaga och ensamma, församlingen visar genom detta arbete kristna värderingar i konkreta handlingar.

En välfungerande frivilligverksamhet är en viktig byggsten i vårt välfärdssamhälle.

Många viktiga funktioner i vårt samhälle bygger på frivilligarbete som utförs av engagerade ungdomar, mammor och pappor, mormödrar och farfäder med mera. Man engagerar sig i alltifrån SKUNK i skärgården till idrottsföreningar i landskapet. SKUNK var förresten för inte längesedan sedan mycket nära att vinna justitieministeriets demokratipris. Många får genom frivilligarbetet stöd och hjälp i vardagen, men det är inte bara de som stöds av frivilligverksamheten som får nytta av verksamheten, också de som engagerar sig i frivilligverksamhet känner tillfredsställelse och glädje över att tillsammans med andra likasinnande medverka i en meningsfull verksamhet.

För riksdagen som lagstiftare gäller det att noga överväga vilka bestämmelser man inför så att inte frivilligorganisationernas administrativa börda blir för stor. Denna verksamhet bör även i fortsättningen vara momsbefriad.

I ekonomiskt tuffa tider är betydelsen av frivilligarbete större än någonsin. Det är en grundpelare i vårt samhälle. Jag vill tacka alla frivilliga för det värdefulla arbete ni utför till förmån för oss alla.

Elisabeth Nauclér

Riksdagsledamot