DELA

Fritt utan el

Fast jag satt på tandläkarstolen när strömmen for för ett tag sen, och fick vänta på dess inkoppling, så att han då kunde fortsätter, kan jag inte tror på Finlandskabelns förespråkares argument. Håller inte med dig Jonas Bladh, att vi faktiskt behöver den alls, jag skrev ju redan i en tidigare insändare att för samma kostnad skulle varje familj av 4 på åland kunna få solceller som producerar motsvarande 17 KW, och åland skulle kunna bli autonom från Finland, Sverige eller kärnkraft.

Jag bodde i flera år på en 2 mil lång ö i västra Kanada, 7 mil väster om metropolen Vancouver, med en året om-befolkning av 450 personer. Dit fanns det inte ens en bilfärja, eller en strömkabel till fastlandet, inte för att det moderna livet inte hade hunnit dit, men för att befolkningen där tyckte så mycket om sin autonomi utan kraftledningar och strömräkningar.
När kraftbolaget hade planer om att lägga en ny kraftledning från fastlandet till Vancouver Island tvärs igenom sundet där denna ön låg mitt i, skulle ha kabeln kommer upp på land. På ön då kämpade befolkninegn så länge att kraftbolaget la ner projektet att ta ström dit, och lade kabeln förbi utanför ön i havet, och det var dessutom billigare för bolaget.

ön behövdes ju den förfulande kabeln med elektromagnetikt strålning inte. Man var ju redan van med att producera sin egen el, med småskaliga vindkraftverk, solceller och vattenturbiner. Och så är det än idag, bara mera avancerat.
Det var där jag levde i fem år, på samma sätt, köpte mig 0.55 KW solceller och lagrade ström i batterier, hade 12 w-lampor som belysning och inverter för alla elverktyg och datorn. Mina grannar, en familj med två barn, hade bara ca 0,8-1 KW solcellskapacität och körde tvättmaskin och superisolerad kyl/frys via batterilagrad ström och hade faktiskt byggt hela sitt stockhus med självproducerad ström. Med andra ord, de klarade sig bra!

Hur mycket skulle man kunna åstadkomma om man då hadde 17KW, som vi just slösat bort. Hade vi energi-autonomi på annars autonoma Åland hade vi aldrig upplevt strömavbrotten nyligen.
Så var det just på denna ön i Kanada. På vintern när snöoväder lamslog hela Vancouver Island genom träkrossade kraftledningar brydde sig öbefolkningen inte ett dugg. Livet bara forsatte i samma fria ande! Nåt att fundera på.
mvh
solenergiproducenten
Robert Ammicht
Lumparland