DELA

Framtidsanpassa politiken i stället

Att barn och ungdomar mår bra, är trygga och har en aktiv fritid är den bästa investeringen Åland kan göra. Det är viktigare att unga får dansa, mecka på mopeder, sporta, tryggt umgås på fritidshem, öva i band etc, än att satsa på stora endagsjippon. Vuxna är bortskämda med kalas den senaste valperioden. Är det inte de ungas tur nu? Mer fokus på knarkförebyggande åtgärder, färre dyra raketer. Säkra Fältarnas fortsatta jobb.

Skydda ungdomsgårdarna. Öronmärk budgetandelar till ungas fritid. För en aktiv fritid krävs dock lokaler. Att ”marknadsanpassa” alla hyror i stan var kontraproduktivt. Korkat på ren svenska. Ingen har råd att hyra= tomma lokaler. Vi bör framtidsanpassa politikerna istället. Jag förstår inte hur man så ofta stryper de små utgifterna, men öser ut miljoner på stora osäkra projekt. Och de unga drabbas. Bergsskyddet måste få användas av de som tidig are varit där, och hyrorna vara vettiga. Det tär på klubbar om man ej har mötesplatsen säker.

Det är även viktigt att olika sporter får rum att utvecklas, inte vill alla springa efter en boll. T.ex. kampsporter är fantastisk träning på många sätt, jag har själv tränat Krav Maga och ser gärna att även den får plats att utvecklas. Men då måste olika klubbar ha råd att hyra befintliga lokaler. Det är en god investering för hela samhället. En aktiv fritid kan rädda många från tråkigheter och istället ge glada individer, nya vänner och gott självförtroende. Bör inte politiker tycka att det är viktigt? Jag gör det i alla fall!
Karolina Gottberg (Åf)
Lagtingskandidat 101