DELA

Framtiden för utbildningen på Åland

I fredags fick jag förmånen att vara med på ett seminarium som hade som mål att fundera hur framtidens utbildningsbehov kan se ut. Futuristen Niko Herlin belyste ordet framtid ur perspektivet att det inte bara finns en väg utan oändlig många framtider. Endast fantasin sätter gränser och det är vi som anammar någons framtidsdröm.

Alla lärares dröm är att få undervisa i det ämne de är utbildade i och deras stora dröm just nu är att slippa den fullkomligt hårresande administrationen som har skapats av diverse nya uttänkta fina system och läroplaner samt naturligtvis den digitalisering som vi alla känner till. Lärarna har bitit ihop under pandemin – men nu är det dags att se mot en framtid i vilken lärarna gör det som de ska och vill göra nämligen undervisa. Det behövs nya resurser i det mångproffessionella stödet. Jag vill ha en framtid med flera professionella speciallärare, logopeder, kuratorer, assistenter och mindre gruppstorlekar.

Alla detta kostar pengar – jag är medveten om det och det betyder att vi måste vara kreativa när vi budgeterar. Vi måste sluta skära ner och istället utöka skolornas budgeter för att hantera de goda framtider för alla elever som skall få det stöd de har rätt till. Vi måste ändra fokus i de kommunala budgeterna. Förändring är svårt säger Futuristen Herlin – gör en sak annorlunda varje dag, till exempel cykla en annan väg. Våga tänka nytt – använd fantasin. Kanske kunde kommunalpolitikerna bjuda in oss lärare till ett möte och lyssna på hur skolans vardag ser ut före man klubbar skolbudgeten.

Jo – då får vi en chans att tillsammans skapa framtiden för utbildningen på Åland.

KARSTEN STEINER
ORDFÖRANDE ÅLANDS LÄRARFÖRENING

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp