DELA

FPÅ vill göra skattegränsen osynlig, inget annat!

Efter att läst igenom allas kommentera i den senaste debatten så är det tydligt, att egentligen är vi överens om att baksidorna med skattegränsen skall göras så osynlig som det bara är möjligt.

Tyvärr har debatten handlat mest om att FPÅ på något sätt skulle sagt att vi skall ha bort skattegränsen.

Vad vi gjorde på vår presskonferens var att belysa vilka utmaningar och trender som FPÅ är oroade av, samt olika scenarios på hur man skulle kunna göra skattegränsen osynlig och om det finns motsvarande lösningar inom EU. Där nämnde vi som ett av alternativ, att det finns samhällen i EU som inte har någon skattegräns, men fortfarande har taxfree. Det betyder inte att vi på något sätt förordar det alternativet, utan ett konstaterande att man kan hantera problematiken olika inom EU.

Det vi däremot fokuserade på var att med vårt lösningsförslag, var att göra skattegränsen osynlig. Sedan att media tolkar det som att vi vill ta bort skattegränsen är att snuttifiera de saker vi tog upp och istället skapa konflikt mellan de olika aktörerna som egentligen inte existerar.

Så kan vi nu en gång för alla lämna bort alternativet att ta bort skattegränsen, för det finns inte heller på FPÅ:s agenda!

Däremot verkar det finnas olika tolkningar av hur stora de problemen är och hur brådskande det är. Så därför borde första steget vara att Åsub gör en ny genomgång av kostnaderna för baksidorna av skattegränsen. Den senaste gjordes 2004. Det är i samband med det som vi kommer att ta fram nya KPI:er och lyfta olika frågeställningar runt skattegränsproblematiken. Som till exempel hur länge tar det i snitt för dig att få ett paket från Sverige?

Vad menar vi då med att osynliggöra skattegränsen? Det är att ta bort alla extra kostnader och extra arbete för de aktörer som skall använda den, helt enkelt att det skall fungera som för resten av EU medborgarna.

Om det är möjligt, svar JA samhället hanterar och betalar för att dubbelarbetet utförs så snabbt och smidigt som möjligt för de olika aktörerna. Och lösningen finns redan här i praktiken. De åländska politikerna tar beslutet att ansöka om att en del av postens lokaler blir tulllager (finns redan flera på Åland). Här tillhandahålls alla de saker som annars företagaren tvingas göra för att kunna exportera och importera utan extra kostnader. Varför tulllager, jo då blir det samma effekt som om lagret skulle finnas utanför Åland. Vill man som företagare förvara sina produkter i lagret så betalar man marknadsmässiga priser. Logistiken från lagret kan dock inte vara Postens ensamrätt utan andra aktörer skall också kunna erbjuda sina tjänster därifrån. Och därmed så kan plötsligt företagarna få samma villkor som resten av företagarna i EU, utan att vi behöver ta bort skattegränsen. Det är med andra upp till de åländska politikerna, som dessutom äger Åland post. Det måste inte nödvändig se ut så här lösningen, men effekterna av lösningen måste vara samma för att kunna säga att vi osynliggjort skattegränsen.

Styrelsen Företagarna på Åland