DELA

FPÅ har vaknat

Jag måste erkänna att jag inte riktigt visste vilka Företagarna på Åland (FPÅ) var. Men de har vaknat. Jag har varit bekant med Mats Adamczak i 30 år, men jag trodde Mats forskade i Ålands historia. Men nu har han väckt oss alla. Gott så!

Jag tycker det är på tiden att vi började debattera den heliga skattegränsen. Tänk efter – vad är det värsta som kan hända? Att Sanna Marin bli så arg att hon säljer Åland till Stefan Löfven på nästa Samakmöte? Men vill Sverige köpa vår ögrupp mitt i havet – utan taxfree? Tvi vale, hur skall stockholmarna få sin billiga sprit då? Våra 1000 holmar blir svensk glesbygd, med små Waxholmsbåtar över ett stormigt Ålands hav. På höst, vinter och vår måste merparten av oss bo och jobba långt hemifrån.

Jag tror att många här på Ön är rädda för att debattera och diskutera. Därför är det bra att FPÅ väckt upp oss lite. Jag tror inte att vi ska avskaffa skattegränsen. Jag tror att ett Åland utan skatteundantag ganska snart skulle bli avfolkat, trist och tråkigt. Ännu dyrare än idag. Men det är bra att vi börjar diskutera frågan om hur vi kan reformera skatteundantaget, för det är jäkligt krångligt att köpa på nätet idag och det är jäkligt krångligt och ofta dyrt att förtulla varor. Kanske är det priset vi måste betala för vår särställning – som ger flera tusen ålänningar jobb 2020.

Näringsminister Fredrik Karlström har mycket att bevisa framöver. Jag hoppas FPÅ fortsätter skriva debattinlägg!

MATS SANDBERG

DEBATTÖR