DELA

Förverkliga torrdockan

Ibland tror man inte sina öron och ögon! Jag har tidigare upplevt sossarna som något man kan lita på men nu blåser tydligen nya vindar. Som mångårig vd på Algots Varv och som till slut hade den tvivelaktiga ”äran” att lägga ned Algots Varv inbillar jag mig att jag lite känner till hur ett varv bör drivas och det kan jag säga att någon lätt uppgift är det inte.

Slipar och dockor får nog inte stå vilande alltför många dagar per år, om ens en enda, och den marknaden finns inte längre. Det som inte syns utåt är den infrastruktur som finns bakom, verkstäder, och framför allt personalkostnader, och så vidare och det kostar stora summor.

Att inbilla sig att bygga en ny torrdocka enbart för Pommerns och landskapetsfärjors behov är nog att visa en otrolig okunskap. Förlusterna skulle nog årligen bli i miljonklassen!

Angående torrdockka eller inte så har jag personligen varit väldigt tvivlande till den men efter den utförliga presentation som Pommern komitten höll senaste höst och den uppföljning Hanna Hagmark-Cooper höll vid utgivande av Sjöhistorisk Årsskrift i november har jag övertygats om att det enda rätta är att placera Pommern i den tilltänkta dockan. Detta ger möjlighet till all tänkbar flexibilitet, hon kan flyta, vara torrsatt och om nöden så kräver även tas ut ur dockan.

Vilka nya och okända uppgifter som den nya experten presenterade i måndags begriper jag inte. Allt har ju varit känt redan tidigare bara man orkat lyssna och läsa. Att till exempel säga att arbeten som sker på fartyget skulle störa är väl lite väl magstarkt. Jag har i Holland sett bygget av ostindienfararen Batavia, där man speciellt visade upp hur det går till att bygga ett skepp från 1600-talet. Alltså gjorde det till en turisattraktion.

Det vore väl konstigt om inte allmänheten och turister vore intresserade av till exempel se hur reparationsarbeten görs på Pommern, även byte av plåtar och nitar. Att det skulle vara speciellt störande för omgivningen har jag ingen förståelse för.

Eftersom jag under mina år som kommodor i ÅSS varit med om att arrangera ett antal större evenemang, Tall Ships Race, Sail Pommern och större regattor vet jag hur svårt det varit att på den smala strandremsa som finns få till fungerande aktiviteter. Det däck som byggs framför Pommern kommer att ge helt andra förutsättningar för lyckade arrangemang med underhållning och andra aktiviteter.

Kära politiker i Mariehamn och i lagtinget se nu till att detta projekt med Pommerns docka blir förverkligat.

Håkan Lindberg