DELA

Förlängd läroplikt är en investering i unga

När jag måndagen den 19 oktober i tidningen Åland läste att landskapets undervisningsminister kallt avfärdade moderlandets föreslagna, förlängda läroplikt, började jag kippa efter andan av förskräckelse. Ska inte våra ungdomar få samma möjligheter som de övriga unga i landet? Det är ju en oerhört viktig sak för dem och alls inget förmynderi, som en insändare tyckte.

Dyrt, javisst. Grundskolan blev väl också dyr i tiden och också all gratis skolmat som vi sedan någon gång på 1940-talet fått avnjuta och som ingen mera vill vara förutan. Därtill kommer bland andra alla rådgivningsbyråer för olika grupper i samhället som också är helt gratis och alldeles omistliga för oss, för att bara nämna ett par exempel.

Att ta ett sabbatsår efter grundskolan eller jobba något år är lättvindigt sagt. Inte på långa vägar alla som vill, får något jobb i den åldern och att gå hemma och dra, det vill säga ha ett sabbatsår, är inte alls realistiskt.

Förlängd läroplikt är en investering i de unga och de är värda den insatsen. Varför har vi på Åland inte råd med det, vi som ingalunda hör till de fattigaste regionerna i Finland?

”Vårt mål är att ha en utbildning som motsvarar samhällets och näringslivets behov” säger undervisningsministern i landskapet. En förlängd läroplikt utesluter väl inte den målsättningen?

MAJ-BRITT JANSSON

PENSIONERAD SKOLHÄLSOVÅRDARE