DELA

Fordonsbelysning

I en insändare i tidningen Åland den 19 januari uppmanar Tommy Kvist bilisterna att köra lugnt, hålla avstånd och tända dimljusen. Jag håller med om de första punkterna men uppmaningen om dimljusen följer inte lagstiftningen.

I vägtrafiklagens §36 står följande text: Dimstrålkastare och dimbakljus får användas endast i dimma eller vid kraftigt regn eller snöfall. Dimstrålkastare får då användas i stället för halvljus…

Dimstrålkastare är alltså de främre dimljusen. Notera att dimstrålkastare endast får användas i stället för halvljus, inte tillsammans. Detta är något som många bilister bryter mot. Anledningen är att ljusstyrkan framåt blir nära dubbelt upp mot vad som är tillåtet för halvljus. Dessutom är dimljusen inte justerade för att hindra bländning.

För föraren av en bil ger inte dimljusen bättre sikt framåt men mötande kan lätt bländas. Eftersom halvljusen är tillräckligt starka för att man skall kunna observera bilen framifrån är dimljusen helt onödiga. Dimbakljusen är mer motiverade när det är dålig sikt, till exempel vid snörök och då tillåter också lagen användning.

För övrigt är det uselt med billjusen. Massor med bilar med en enda strålkastare, felställda ljus som bländar och som sagt, dimljus tillsammans med halvljusen. Allt detta innebär ökad risk i mörker och dålig sikt.

Att bli totalt bländad av en mötande bil med en strålkastare pekande upp i skyn kan resultera i en allvarlig olycka. Tyvärr verkar polisen vara helt ointresserad av att kontrollera bilarnas belysning.

Jan Grönstrand