DELA

Förbjud vårfågeljakten

Är det inte dags att skjutglada ålänningar växer upp och inser att vi lever på 2000talet, och inte på 18-eller 1900-talet, då fågeljakt gav ett bra tillskott av färskt kött på våren i den åländska skärgården?

Nuförtiden behöver ingen svälta bara för att man inte får skjuta när man vill och som situationen tyvärr blivit är det dags att sätta stopp för all vårfågeljakt, åtminstone.

Sjöfågelbeståndet i Östersjön har minskat katastrofalt de senast åren.

När jag seglade i Stockholms skärgård på 60–70talen, kunde man varje morgon på våren bli väckt av ådornas ååå-ande utanför relingen och det fanns gott om skrak, knipor och till och med svärtor.

När såg man nu en svärta senast?

Även när jag började vistas i Ålands skärgård, som jag gjort sedan början av 80-talet fanns det ganska gott om sjöfågel, nu är det mesta borta.

Det finns många orsaker till minskningen, dåligt med mat, förgiftningar m.m., men att minskningen är ett faktum torde stå klart.

Just därför är det väl klokt att ta bort åtminstone en orsak till att vi ser så lite sjöfågel, nämligen jakten. De som inte skjuts blir ju kvar, enkel matematik.

Att skylla havsörnen för att vara en stor orsak till att ejdern har minskat är befängt.

När vi nu efter många år äntligen har fått tillbaka den ståtligaste rovfågeln ska vi väl inte börja decimera antalet för att vissa tror att den tar för mycket rov?

Örnen håller främst rent bland skadade fåglar och den tar också mycket skarv, där gör den verklig nytta genom att hålla det växande skarvbeståndet nere.

Förbjud åtminstone vårjakten på sjöfågel, det är en bra början på att ge Östersjön tillbaka sitt forna, rikliga fågelliv.

Stefan Hjelm