DELA

Föräldrar, kräv naturlig mat till era barn!

Min absoluta övertygelse är att man ska äta så naturlig mat som möjligt, så fri från konstgjordhet och tillsatser som det nu går att hitta. Naturlig mat är mat som är fri från tillsatser. Där är det bara att läsa på innehållsförteckningen vad produkten innehåller. När det blir många konstiga ord som man inte förstår kan man misstänka att produkten inte är särskilt naturlig.
Jag läser på ÅCA:s smörpaket: Ingredienser: Grädde, salt, syrakultur.
Ingenting okänt och konstigt.
Jämför med innehållsförteckningen på ett lättmargarin:
Vatten, rapsolja, smörolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, fiskolja, mjölksyrakultur, koksalt 1,2%, emulgeringsmedel av vegetabiliskt fett (E471, E472c), konserveringsmedel E202, surhetsreglerande medel (natriumcitrat, mjölksyra, citronsyra), arom, antioxidationsmedel (askorbinsyra, E310, E385), vitamin A och D.
Margarinet gjorde entré på världsscenen 1869, konstruerat för att vara ett billigt smörsubstitut för arbetarklassen. Det produceras med vegetabilisk olja som råvara. Under pressningen förstörs oljornas antioxidanter och vitaminer av den höga värmen, och fria radikaler bildas.

På kemisk väg gör man sedan oljan hård, antingen genom härdning eller omestring. Därefter tvättar man bort smaken och bleker bort den naturliga grå färgen. Rester av lösningsmedel blir kvar i margarinet. Till sist tillsätter man smak och färgar margarinet gult, så att det ska likna smör.
Det fett vi har i kroppen är animaliskt och till stor del mättat fett. I vår hjärna finns mättat fett. Våra spädbarns första diet består till stor del av mättat fett. Då undrar man som lekman: Hur kan mättat fett vara så farligt för oss som Livsmedelsverket och dietisterna säger? Våra förfäder har utvecklats som jägare och fiskare på animaliskt mättat fett.
Ingen kan få mig att tro att konstgjort smör, läs margarin, är nyttigare än naturligt mättat fett från våra åländska kossor!

Nu har landskapsregeringen givit rekommendationer till daghemmen hurdan mat som skall serveras till barnen. Fettsnålt och margarin är rekommendationerna. Tänk efter föräldrar, vill ni verkligen att era barn ska serveras smörsubstitut i stället för riktigt naturligt smör utan tillsatser?
Ska vi verkligen riskera våra barns hälsa genom att understöda de multinationella företagen inom livsmdelsindrustrin, vars avlönade professorer kommer fram med undersökningar som påvisar margarinets förträfflighet?
Och vem har kommit på den horribla idén att en tvååring blir fetare av att dricka mjölk med 1½% fett än om han dricker med en fetthalt på 1%? Han borde dricka helmjölk med 3,5% fetthalt!
Tack till Birgitta H Eriksson, som hade ett bra inlägg i den här debatten i en av gårdagens tidningar! Man kan aldrig nog debattera detta!
Föräldrar: Kräv naturlig mat med nyttigt naturligt fett till era barn!
Britt Lundberg-Skantze