DELA

Folkhälsan värnar om luciatraditionen i dag och i framtiden

Nya Åland skriver i sin ledare 1.12 om luciatraditionen och frågar sig om traditionen behöver förnyas. Vi tackar för intresset och välkomnar en diskussion om luciatraditionen och dess roll i vår värld idag. På Folkhälsan värnar vi om luciatraditionen som sprider värme och hopp i mörka tider. Men självfallet lever traditioner också med sin tid och utvecklas, vi gör årligen förändringar som syftar till att forma luciakampanjen att passa tiden. En aktiv diskussion om hur lucia ska sprida ljus och värme årtionden framåt ser vi därför med glädje på.

Insamlingen är en viktig del av helheten lucia och även den behöver beaktas då diskussionen förs. Lucia med följe är frontfigurer för luciainsamlingen som görs till förmån för barnfamiljer i utsatta situationer. Lucia är en symbol för en stark och engagerad kvinna. Luciakampanjen och -traditionen ger en plattform för kvinnor att tillsammans ta plats och verka för något gott i samhället.

Vi på Folkhälsan som har äran att år efter år arbeta med luciatraditionen gläds även över den gemenskap som föds bland de medverkande, men också åt de hundratals personer som Lucia berör då hon och hennes följe turnerar runt. Luciakandidaterna och de övriga frivilliga gör ett fantastiskt arbete och deras betydelse för luciainsamlingen är mycket viktig – vi tackar alla er som medverkar i denna ljusa tradition under den mörkaste tiden på året!

FOLKHÄLSAN PÅ ÅLAND