DELA

Finns inte rätt eller fel

Till Runa-Lisa och ni andra som säger att ni gick i taket då ni läste min insändare om covid: Vad tycker ni var fel? Varför var det så provocerande? För jag förstår inte er reaktion. Jag framförde inte åsikten att alla restriktioner skulle slopas och att man skulle strunta i covid! Jag tycker fortfarande att man ska ta hänsyn till andra både gällande smittorisk och hur pass rädda de är för covid. En skräckslagen människa kan inte fungera och tänka logiskt och en ständig propaganda i radio, TV och tidningar om covids härjningar och livsfarlighet gör tydligen största delen av alla människor så påverkade (hjärntvättade) att de förstorar upp covids farlighet till orimliga proportioner.

Därför Runa-Lisa tycker jag det var relevant att jämföra covids dödstal under ett år med andra dödsfall- att många fler dör varje år av betydligt livsfarligare sjukdomar. Jag känner hur många som helst som dött eller kämpar med cancer men bara två som varit covidsjuka. De tyckte inte de var värre sjuka än av en kraftig förkylning eller influensa, trots att de båda var i äldre kanten (den ena över 80).

Att tre på 200 000 dött eller dör i covid gör den inte till en livsfarlig sjukdom. Endast en liten % (1,2) av de som haft sjukdomen har dött, oftast med andra bidragande orsaker. Så jag försöker på mitt sätt få folk att öppna ögonen, inse att covid inte är så jättefarligt och börja tänka själv och granska olika fakta.

Vad jag hade hoppats på var därför att det skulle komma några reflekterande insändare om att vi i Finland och framför allt här på Åland inte lidit nämnvärt av själva covidsjukdomen utan sluppit relativt lindrit undan. Vi måste få diskutera och ventilera vilka frågor som helst utan att något tabubeläggs! Det finns många som tiger och lider under covids påbud med många frågor utan svar.

De största och kraftigaste ”biverkningarna” har troligen drabbat psyket hos väldigt många då man dels inte fått träffa sina närmaste eller kanske inte någon alls som gamla och sjuka råkat ut för. Därtill är det oron för jobb och företag som tär på psyket. Långa permitteringar, distansjobb och distansundervisning gynnar heller inte samhället och dess medborgare. Och stängning av gym, museer, bibliotek och simhallar är helt förkastligt då de behövs för att man ska kunna hålla humöret och konditionen och hälsan i skick! Och risken för att man ska smittas på dessa platser är försumbar då besöksantalet lätt kan regleras och besökare iakttar försiktighet!

Därför är det glädjande att dessa nu åter fått öppna och det verkar som om samhället håller på att bli öppnare och gladare i takt med att våren och sommaren kommer. Och vi är många som gläds över att få gå ut och koppla av och äta gott igen! Vi har inte ännu hela lösningen på covidgåtan men om vi håller huvudet kallt och hjärtat varmt så kommer vi att klara oss bra ändå.

IRIS GRÜSSNER-HELLMAN

LEG. PSYKOLOG, PENSIONÄR