DELA

Finns faktiskt lönediskriminering?

Onsdag den 24 mars så skriver Michael Hancock “Man kan sluta baktala feminismen eller låtsas att det bara handlar om lika lön för lika arbete. (Även om det vore finfint om vi kunde börja där, och faktiskt ge lika lön åt lika arbete.)”

Jag skulle gärna vilja ha ett faktiskt exempel på en kvinna i norden idag som tjänar mindre pengar än en man för lika arbete.

 

Du som är journalist är nog bättre på att söka fram sånt än jag. Jag har nämligen försökt och bara hittat fall från femtiotalet. Vi hade nämligen lagar mot lönediskriminering redan då. Nya lagar har också tillkommit, också med EU-inträdet. Om det nu fanns fall där kvinnor tjänar mindre än män för lika arbete så föreställer jag mig att det skulle ta väldigt mycket plats i tidningarna.

Jag har ingen som helst lust att baktala feminismen bara för sakens skull. Däremot så är sanningen viktig.

Den här frågan stör mig väldigt mycket, eftersom det känns som att hela samhället är hjärntvättat. Jag har själv fått höra sedan jag gick på dagis att kvinnor tjänar mindre för samma arbete. Det var ungefär samtidigt som jag fick höra att man inte skulle bada efter att man ätit, för att man då skulle få kramp och dö.

Kan du bara få fram ett fall, så kan jag känna mig lugn och slippa tro att hela samhället har gått på det här utan att kolla fakta.

MARTIN ENEROTH

 

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Så skönt att höra att Martin Eneroth till sist fått upp ögonen för verkligheten och inte längre vill baktala feminismen ”bara för sakens skull”. Jag föreslår honom därför ett hederligt byte av arbetsuppgifter: om jag hittar ett trovärdigt bevis på den så kallade ”oförklarade löneskillnaden” mellan kvinnor och män, så kan väl han ta på sig uppgiften att förklara varför kvinnor över hela jorden förtrycks, utnyttjas, trakasseras sexuellt, misshandlas och dödas varje timme, varje minut – ofta av hederliga trevliga killar som jag själv och Eneroth?

Redo Martin? Klara, färdiga …

… hoppsan, här hittar jag på första googlingen Rapport nr 3/2020 (”En analys av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män”) från svenska Arbetsgivarverket: ”När hänsyn tagits till så kallade förklaringsfaktorer återstår en oförklarad löneskillnad på 0,7 procent som inte kan förklaras av den statistik som används i den här studien.”

På min första googling.

Hur går det för dig Martin?

MICHAEL HANCOCK