DELA

Finlandskabeln?

Till min stora förvåning så ser jag i en intervju med Kalroth i fredagens Ålandstidnigen att finlandskabeln, som jag uppfattade det, inte ska användas annat än vid avbruten leverans från Sverigekabeln.

Om nu så är fallet så undrar man om de är ett så dåligt avtal med leveransen i Finlandskabeln att de fortfarande är billigare med leverans genom Sverigekabeln trots att den är ansluten via de lokala leverantörs nätet i Roslagen och inte till Vattenfalls stamnät.

Vad jag kan förstå är det från den nordiska elbörsen som strömmen upphandlas, så med den logiken borde då strömmen vara förmånligare via Finlandskabeln .

Om nu denna infrastruktursatsning, som är av stora mått, ska vara vilande i väntan på bättre tider samt vara back upp för avbrott på Sverigekabeln och detta för att vi inte har en pålitlig reservkraft, då skulle jag villa påstå att det är något som är sannerligen galet med denna satsning . Men jag skulle tro att de måste vara någon form av missförstånd i detta.

Oberoende så vill jag ha en förklaring på vad som menas med att Finlandskabeln inte skall användas i annat fall än vid driftsstörning på Sverigekabeln.

Anders Uppgårdh