DELA

Fellman missar fördelarna med det åländska skolsystemet

Nina Fellman du har rätt! Du har rätt i det mesta du skriver i ledaren 03.04. Du har rätt i att elever vid Ålands lyceum är mer studiemotiverade, mer ambitiösa och mer allmänbildade i genomsnitt än de som väljer att gå vid Ålands yrkesgymnasium. Det är självklart att det ligger till så.
Däremot är det farligt att dra alla över samma kam och försöka argumentera för att detta är något vi bör försöka åtgärda. Jämför vi med vårat västra grannland Sverige ter sig faktiskt vårat system vara mer välfungerande.
I Sverige skall alla gymnasister ta studenten, spelar ingen roll vilket yrke du vill ha, går du gymnasiet skall du också ta studenten för att bli godkänd. Sverige sliter med att allt fler och fler inte klarar av gymnasiet. De sliter även med högstadieelever vilka inte vill gå gymnasiet. Skoltrötta elever från högstadiet bävar inför att börja gymnasiet, då det i mångt och mycket är en förlängning av högstadiet.
Inte lika mycket en förlängning av högstadiet som lusse på Åland är, men någonstans mitt emellan lusse och yrkes ligger Svenska gymnasiet i fråga om andelen yrkesämnen kontra andelen humanistiska ämnen.
Elever som inte vill läsa religion, geografi, bildkonst, biologi, etc. väljer istället att skippa gymnasiet, eller så hoppar de av någonstans under gymnasieutbildningen.

Det åländska skolsystemet är här mer effektivt att motivera skoltrötta högstadieelever. De som är trötta på att läsa kemi och geografi, men har ett intresse av att t.ex. bygga, de väljer såklart att gå bygglinjen. De läser en del ”vanliga” ämnen, dock får de syssla mest med vad de är intresserade av, lära sig mer om yrket och bli mer attraktiva för företagen.
De som vill bli läkare, veterinärer, lärare och biologer, de väljer såklart lusse. Där får de en studieförberedande utbildning inför högre vidareutbildning. Eller så är du en person som är mitt emellan; du kan tänka dig att kanske läsa vidare, men du har inte lust att läsa biologi etc. Då kan du fortfarande gå en yrkesutbildning och har möjligheten att studera vidare.
Så ja Nina Fellman, du har rätt i det mesta du skriver. Däremot väljer du att ignorera fördelarna med vårat ”uppdelade” system där ”eliten” går lusse och ”bottenskiktet” i samhället går yrkesgymnasiet.
Ett system som enligt mig, är både flexibelt och effektivt. De som går lusse får studera i en miljö där majoriteten vill läsa vidare, de vilka går yrkesgymnasiet får specialisera sig på det de är intresserade av.
Det är typisk vänsterargumentation att försöka utjämna alla skillnader istället för att se det positiva i ett uppdelat, specialiserat system vilket alla parter vinner på.
Tidigare handelselev, skilsmässobarn samt Ekonomie kandidat