DELA

Fattigdomen problemet, inte tiggarna

Sällan har facebookdebatter gjort mig så upprörd och uppgiven som i dag (5.12). Det gör mig uppriktigt rädd när det inte längre bara är anonyma intrnettroll som uttrycker sig rasistiskt på internet. Nu är det allt från lokala politiker till musiker och krögare som tycker sig ha rätten att sparka på de som redan ligger. En obehaglig normaliseringsprocess.

Det handlar om de tiggare som de senaste dagarna tagit sig till Åland. De tigger på dagarna och sover i sin bil på nätterna. Ett liv jag tror få av de som så innerligt vill bli av med dem skulle uppskatta. Folk verkar inte ens förstå att tiggarna är människor i en enormt utsatt situation, och inte organiserade kriminella som vill stjäla våra pengar. Många i olika facebooktrådar är överens om och väldigt säkra på att de är organiserat tiggeri det handlar om, trots att ingen har några som helst bevis eller belägg för det. Rädslan för att det idylliska åländska samhället skall bli en del av den stora världen verkar vara väldigt stor.

Någon anser att tiggarna minsann borde tvingas ansöka om näringstillstånd och en lokalpolitiker påstår att ”den som misstänker att det pågår en olaglig penninginsamling” borde göra en anmälan. Det spekuleras vilt om olika sätt att ”bli av med dem”. Vad hände med det inkluderande och fina Åland jag känner? Vad hände med alla människors lika värde? Mest illa till mods blir jag då jag läser Tom Fagerholms (offentliga) facebookinlägg där han upprörs över att människorna tigger, hur som helst bara, utan tillstånd. Fagerholm har till och med mage att kalla de som driver ett konkurrerande matställe för ”ett knippe flyktingar” och sedan påstå att han inte är rasist. En paradox av rang.

I tider som dessa, när nyfascism och rasism breder ut sig över hela Europa, är det viktigt att förtydliga problemet inte är människorna som tigger, utan snarare den fattigdom som finns i Europa. Den fattigdom som är en följd av den hänsynslösa högerpolitik som drivits i Europa de senaste åren. Den fattigdom som ni som vill bli av med tiggarna inte drabbas av på i närheten av samma sätt. Om det sticker i ögonen att se utsatta och fattiga människor på gatan, försök då råda bot på det verkliga problemet, i stället för att gå till attack mot dem som drabbas av det.
Hugo Jansson
Studerande