DELA

Falska förhoppningar om självständighet

Det mesta med Åland i dag är negativt i Ålands framtids massiva reklam, som egentligen borde kallas skrämselpropaganda.
Systemet med klumpsumma och skattegottgörelse sägs invagga oss ”i en falsk trygghet”. Tryggheten i den åländska ekonomin i dag är dock, som olika utredningar har visat, en realitet och inte någon inbillning.
Kommunernas självständiga beskattningsrätt, landskapets övriga inkomster och avräkningen med riket ger den offentliga sektorn och välfärden på Åland en stabil ekonomisk grund.

Liberalerna och andra partier står bakom en utredning av konsekvenserna av utökad beskattningsrätt och vi är bredda på reformer inom ramen för självstyrelse om det blir förbättringar för företagen och medborgarna.
Att byta spår till självständighet förutsätter konfrontation med omvärlden och garanterar inte på något sätt bättre ekonomiska förutsättningar för ålänningar eller det åländska samhället i sin helhet. Tvärtemot, genom att överta alla behörighetsområden kommer den offentliga sektorn och byråkratin att växa och detta om något kostar.
Kostnaden för utökad förvaltning med självständighet har beräknats till 150 miljoner euro.

När Ålands framtid talar om självstyrelse som ”falsk trygghet” vill jag nog påstå att självständighet är en fråga om falska förhoppningar.

Raija-Liisa Eklöw, lib