DELA

Få Johnny att stanna!

Snälla beslutsfattare, kan ni inte vakna? Nu har vår sista ordinarie ortoped (Johnny Nordman, i fortsättningen kallad JN) lämnat sin tjänst och vi står inför en dyr framtid. Vi har byggt upp en välfungerande verksamhet på operationsavdelningen där personalen behärskar komplicerade operationstekniker och vi har dyrbara instrumentuppsättningar som operatören varit nöjd med. Detta är värt mycket pengar! Tar man hit olika stafettläkare blir vi aldrig samkörda. Kontinuiteten försvinner = kostar pengar. Vi förlorar kompetensen när vi gör för få operationer = kostar pengar. Kommer nya läkare att vilja ha våra instrument eller vill de använda nåt annat system? = kostar pengar.

Ju fler operationer ÅHS tar hem och gör här hemma, desto mer sparar vi. För att kunna göra detta måste personal få utbildning och behövliga instrument måste få inköpas. Detta blir ändå billigare än att skicka bort patienterna – för att inte tala om patienternas välbefinnande. Alla patienter som vårdats på ett annat sjukhus, utsätts för risken för MRSA-smitta (den s.k. sjukhusbakterien) och betraktas också som bärare av MRSA tills motsatsen är bevisad – genom provtagningar och isolering tills man fått svaret = kostar pengar.

Lyssna förutsättningslöst på JN, detta handlar inte om lönen, det handlar om att man inte beslutar vad man ska satsa på och då satsar ordentligt på det. Läs gärna JN´s insändare i lokaltidningarna den 10/5! För att citera JN i en annan insändare under TEHY-strejken för några år sedan: Man får inte oxfilé om man betalar för havregrynsgröt.
Vi kan bara beklaga Åland, ni förlorar en skicklig läkare som ser hela människan som få andra gör. Vi förlorar en arbetskamrat som är professionell att jobba med och alltid är glad och trevlig. Vi hoppas av hela vårt hjärta att JN ges en möjlighet att komma tillbaka och jobba under vettiga förhållanden!

Vi vill också klargöra att vi absolut inte har något emot stafettläkare, de har räddat oss många gånger. Men för att få en välfungerande enhet, behövs ordinarie personal som ser helheten – och gärna fler!
Med vänliga hälsningar,
Råttorna på det sjunkande skeppet/personalen på operationsavdelningen, ÅHS
Pernilla Damsten, sjukskötare
Maria Eklund, sjukskötare
Marianne Fagerlund, sjukskötare
Lynn Häggblom, sjukskötare
Mikael Hansson, sjukskötare
Petra Jalava, sjukskötare
Jutta Lemberg-Lindqvist, sjukskötare
Gun Mattsson, sjukskötare
Annicka Nässi, sjukskötare
Sussie Rugaard, sjukskötare
Inger Vannan, sjukskötare
Eva Wickström, sjukskötare
Pirjo Åkerblom, sjukskötare
Sari Rosbäck, avdelningssekreterare
Michaela Dahl, sjukhusbiträde
Anica Despenic, sjukhusbiträde
Pauliina Lindén, sjukhusbiträde