DELA

Extrema tider kräver extra effektiva lösningar

Som upplägget är nu från THL och regeringen så är lösningen ut ur coronakrisen att vi ska vaccinera oss ur pandemin. Låter de vara osagt om det möjligtvis finns andra lösningar eller vägar ut, då jag inte kan sia om framtiden.

Samhället har åter stängts ner med allt vad det innebär. Det för med sig otrygghet, arbetslöshet, pyskisk ohälsa och en nedåtgående spiral ekonomiskt, samt en rad andra negativa effekter.

 

I dessa tider verkar som att de mesta är möjligt vad det gäller att tänja på lagar, förordningar och regler för att minska smittspridning och antal corona fall. Därav följande vilda idé. Landskapsregeringen lättar på börsen och hostar upp cirka 2 miljoner (finns risk för en liten felmarginal i mina beräkningar).

Ser de botten på skattkistan redan så finns det säkert juridiska vägar att gå för att få PAF att skjuta till motsvarande summa från sitt konto så belastas inte skattebetalarna ytterligare. Med dessa pengar köper man sedan in coronavaccin till samtliga ålänningar som vill vaccineras.

 

Andra länder jagar redan extra doser utöver de doser som tilldelats från EU, och anser att även vi borde göra det. Fast det finns en etisk aspekt i resonemanget, så verkar nu ”pay to win” principen råda. Summan kan tyckas vara hög, men är ganska säker på att vi skulle få det tillbaka det tio gånger om när alla är vaccinerade.

Människor kan återgå till sina arbeten och försörja sina familjer igen. Barn och ungdomar kan gå i skolan igen, idrotta och utöva sina hobbyn. Föreningslivet skulle ta fart igen. Restauranger och andra företag skulle börja få inkomst igen.

 

Skulle vi alla vara vaccinerade så skulle hjulen sakta men säkert börja rulla igen och de pengar som vi lagt ut skulle betala tillbaka sig då samhället öppnar upp igen. Det skulle kanske till och med locka hit en hel hög med turister då Visit Åland pumpat ut propaganda att det finns en corona-fri ö att besöka. Vi är isolerade med en begränsad befolkning så det finns alla möjligheter i världen att lyckas vaccinera alla inom en snarframtid. Bara våra politiker lyckas vara lika driftiga som hittills och förhandla till sig extra doser, så är det bara att skicka iväg ett plan för att hämta hem guldet.

Nu vet jag ju att det finns en massa ålänningar som har massor med invändningar och åsikter varför det här inte skulle fungera, allt från logistiska svarta hål till juridiska problem. Men tänk om vi skulle våga tänka tanken på att det här kanske skulle vara möjligt, och om vi bara skulle kunna se möjligheter, istället för eventuella problem. Visst skulle det vara fantastiskt!

 

JANI MONTHAN