Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Evenemangsturismen på Åland kan utvecklas

Jag har länge funderat varför vi inte gör fler större evenemang på Åland då det i många år talats om att turister mer och mer söker sig till upplevelser och aktiviteter, framom att lägga sig i solstolen en vecka. Till min glädje har det nu inför valet varit andra kandidater som lyft frågan men kanske inte så många med konkreta förslag.

De flesta känner till att vi har några större årligen återkommande evenemang som Alandia Cup, Rockoff, Skördefesten, Åland Dog show och Vikingamarknaden men vi borde ha ett varje helg och året om!

Landskapet borde tillsätta en professionell arbetsgrupp som stöder event med kapital, marknadsföring, logistik under en uppbyggnadsfas. Det finns privata initiativ som jobbar med liknande frågor men jag anser att landskapet borde göra mycket mer och ge bättre stöd för detta. Man borde gå med och understöda dem kanske tre till fem år, tills evenemangen är etablerade och självgående. Dessa event ger så många ringeffekter till åländska näringslivet. Vi är kanske världens mest förenings tätaste område så det finns ofantligt mycket potential att utveckla. Man behöver inte uppfinna hjulet. IFK Mariehamns framgångssaga med Alandia Cup går nog att applicera på många andra ungdomssporter under andra delar av skolloven.

Det finns annat som jag tycker man gemensamt borde jobba upp för att visa vårt vackra Åland, typ ”Åland runt” som cykellopp liknande Vättern eller Siljan runt men det går även att göra lopp med mountainbike, rullskidor, löpning, motorcykel, rallybilar etcetera. Med närheten till öst och väst går det också enkelt att väva in lite ”finnkampen tema” över det hela.

E-sport är enormt och Åland borde här vara snabba med att etablera ett stort återkommande event med stora prispengar för att locka över finska och svenska spelare.

Vi har kompetens på Åland i dessa frågor men man behöver bättre samarbete och tänka långsiktigt, då kan vi nå oanade höjder!

Björn Hägerstrand
Lagtings- och stadsfullmäktigekandidat (MSÅ)