DELA

EU-parlamentsvalet är mer än rött och blått

Det stundande valet i EU-parlamentet handlar om mycket mer än sossar och moderater. Det handlar även om hur demokratin ska organiseras i Europa: ska makten centraliseras eller ska besluten tas bland folket? Liksom hur en europeisk hållbar utveckling ska ta form, och klimat – och miljömål utformas och prioriteras. Idag finns åländskt inflytande och påverkningsmöjlighet i EU – parlamentet. Detta genom att Ålands Framtid sedan 2007 har styrelseplats i European Free Alliance (EFA), som tillsammans med den gröna gruppen The Greens utgör den fjärde största gruppen i nuvarande EU-parlament.
Det är därför förvånande att så lite fokus och intresse har funnits av ÅF:s direkta och därmed Ålands indirekta inflytande i EU under det lokala valvakandet. I fredagens Ålandstidning nämndes EFA/The Greens i en fotnot, emedan fokus låg på röda eller blå, Alde-gruppen och de högerinriktade nationalistiska grupperingarna. EU-parlamentet och därmed EU:s politik består de facto även av en mittenorienterad politik där arbetet för ett mer demokratiserat EU ständigt prioriteras och där rätten till självbestämmande är en central grund. Och där arbetet för en hållbar utveckling till fullo drivs. Idag är 7 av oss 13 styrelseledamöter i EFA även så kallade MEPs, invalda ledamöter i EU-parlamentet.

Genom åren har ÅF byggt upp goda relationer med både MEPs och partimedlemmar inom EFA över hela Europa. Engagemanget för Åland är också stort bland våra kontakter, inte minst sedan år 2011 då EFA:s årsmöte hölls just på Åland. Det är förstås lättare att knyta an till ett område man också besökt. Och Åland gillade våra europeiska vänner minsann! Hur har då Åland haft nytta av engagemanget i EFA rent konkret, kan man undra? Svaret är: stor nytta.
Till exempel hamnade den enhälligt godkända deklarationen om språksituationen på Åland och de alltväxande problemen direkt på Finlands president Sauli Niinistös bord tidigare i våras, med officiell avsändare EFA:s president Eric DeFoort. Det var för övrigt min första skrivna deklaration någonsin, vilket visar att ÅF är ett bra partival för de som är intresserade av politiska möjligheter på både lokal och europeisk nivå. EFA har fört upp begrepp som självbestämmande, kulturellt fotavtryck och statslösa nationer på europeisk agenda.

Hur man än tycker om självständighetspolitik är det intressant för Åland hur det går för EFA/The Greens. Skottland röstar om självständighet redan i september, och ett stort medialt fokus har delvis därför legat på EFA. Rätten till självbestämmande är sannerligen en central fråga i ett alltmer centraliserat Europa. För de intresserade överlag av EFA:s politik rekommenderar jag att besöka hemsidan www.greens-efa.eu.
EFA:s hedersmedlem Rolf Granlund har förtjänstfullt varit engagerad i EFA:s styrelse sedan 2007, och sedan årsmötet i Meran, Sydtyrolen 2013 övertog undertecknad ÅF:s representation. Med önskan om ett framgångsrikt val som gynnar Åland till den dag vi får vår egen rättmätiga plats i EU-parlamentet!
Karolina Gottberg,
styrelsemedlem i EFA och ÅF