DELA

Ett självständigt Åland?

Läste just ett intressant inlägg på Facebook, av gamle kompisen Anders Hallbäck, där han funderar på om vi borde tillhöra Sverige istället för Finland. Detta väckte något i mig, som jag länge funderat på.

Varför kämpar vi på med Suomi, när vi bara får negativt tillbaka. Varför ska vi ålänningar plötsligt inte få spela på Lotto? Jag har haft en stående rad i 30 år, det vill jag fortsätta med. När blev finska polisstyrelsen domare och bödel på lilla Åland?

Varför ska vi göra det ännu lättare att köpa alkoholhaltiga drycker, när vi redan har flera utmärkta Alkobutiker i Landskapet.

Varför betalar vi mer till Suomi än vad vi får tillbaka i bidrag. För att ”alla i Finland vet att vi är så rika”? Ledsen att göra er alla besvikna, men jag – och många med mig – är inte rika!

Med den regering som regerar Suomi just nu, och med de stämningar som verkar finnas i riket… Kanske det är dags att vi börjar fundera på allvar om vi skall bli Självständiga lilla Åland. Oberoende medlem av EU och nära lierade med både Sverige och Finland! Varför inte?

P.S. Jag har slutat med politik, och tänker ej gå med i Ålands Framtid. D.S.

Mats Granesäter

Debattör