DELA

Ett mynt har flera sidor

Bästa Stephan Toivonen. Innan du fullständigt uppslukas av din egen förträfflighet vill jag påpeka några saker som kan vara av intresse.

Precis som i alla samhällen har Åland sina andelar rasister, främlingsfientliga och de som egentligen inte är någondera men agerar på det sättet om man lyckas trycka på rätt knappar.

Eftersom vi här på Åland under mycket lång tid varit ett stabilt välintegrerat mångkulturellt samhälle har dessa tre grupper inte haft så mycket att bråka om i politiken och det har varit tillräckligt att få rösta på enskilda värdekonservativa personer i olika partier. Eller inte rösta alls.

Förändringen kom med den stora flyktingkatastrofen då några till Åland inflyttade personer såg tillfället, passade på att rida på vågen och ta sig in i det politiska finrummet också här. Någon kampanj behövdes inte annat än att visa att man finns, en hemlös väljargrupp fanns färdigt på plats.

Gott så . I ett demokratiskt samhälle bör alla grupper få sin röst hörd, så ock på Åland. Men ser vi resultatet i jämförelse med omvärlden så inser vi snabbt att stödet för de främlingsfientliga är betydligt mindre här på Åland än i vår omvärld.

Det går naturligtvis att tolka saker på olika sätt även om jag också tror att flyktingfrågan påverkat valet. Många väljare har efterfrågat en balanserad syn på de här frågorna vilket sannolikt bidrog till att Obundna helt otippat gjorde ett mycket bra val. Och den Obundna framgången var nog främsta orsaken till att Ålands Framtid med darr på ribban tappade ett mandat.

Ålands Demokrati med sina totalt 500 röster knep säkert några väljare från övriga partier. Men jag misstänker att de flesta rösterna kom från knappt tusentalet soffliggare som nu åter fick chansen att missnöjesrösta efter b la det vakuum Rolle Boman lämnade efter sig.

Det viktiga här är att det öppet främlingsfientliga ÅD inte kan buntas ihop med Obs eller andra grupper som vill ha en balanserad flyktingpolitik. Något framför allt våra medier borde uppmärksamma i sin iver att stävja främlingsfientligheten. Gör man världen svartvit gör man alla en björntjänst!

Däremot tvivlar jag mycket starkt på att några enskilda politiker tappat personliga röster på grund av att de skulle vara för flyktingvänliga. Faktiskt så gjorde de flesta av den flyktingvänliga gruppen ett mycket bra val och finns med högst upp i topplistan, före dig Toivonen. Jag själv har ju aldrig varit ens i närheten av att vara någon röstmagnet men gjorde mitt bästa lagtingsval hitintills och nästan fördubblade mina röster från förra valet (tack för det!).

Flyktingpolitiken är viktig men jag är övertygad om att det åländska valet mest handlade om ekonomin trots allt. Väljarna har börjat inse att det behövs en kursändring för att undvika en ekonomisk katastrof och därför gjort sitt första drag som resulterat i att Centern hamnat i oppositionen för första gången någonsin.

Något du Toivonen bör fundera över är det faktum att det är ganska lätt att bli invald om man är känd i samhället, tex journalist, eller skriker väldigt högt i en sakfråga som har en tillräckligt stor intressegrupp för tillfället.

Ditt nästa val blir betydligt mer intressant, fråga Holmberg och Pettersson. Även om jag tror du, precis som Rolle Boman gjorde, sitter säkert så länge det finns en missnöjd grupp i vårt samhälle som behöver en likasinnad företrädare. Förutsatt att du inte lyckas göra bort dig fullständigt och blir ersatt av någon annan med samma läggning. Eller något annat parti stjäl för många av din missnöjesgrupp.

Sista ordet är knappast sagt i den här frågan då ju ni i ÅD nu med alla medel kommer att utnyttja lagtingsplatsen mm så mycket som möjligt. Jag hoppas dock att majoriteten av befolkningen vid det här laget förstått vad det handlar om och i stället väljer att sköta flykting- och invandringsfrågorna på det balanserade och mogna sätt de förtjänar. Hat och rädsla gör bara ont än värre.

Erik Schütten