DELA

Ett klargörande kring valmatematik

Valet till Europaparlamentet nu på söndag står i verkligheten inte alls mellan de två åländska kandidaterna. Om Åland hade en egen plats i EU-parlamentet skulle det vara så, men nu står valet istället mellan två listor, den svenskspråkiga listan med Anton Nilsson och den finska socialdemokratiska listan där Camilla Gunell finns uppställd.

Vi vet alla att sannolikheten för att de åländska kandidaterna ska komma in är obefintlig, det finns alldeles för få åländska röster. När man röstar är det därför är viktigt att tänka på att de åländska kandidaternas röster tillfaller den lista dessa kandidater finns uppställda på. I praktiken betyder det att om man röstar på Anton Nilsson går rösten sannolikt till Nils Torvalds. Om man däremot röstar på Camilla Gunell faller rösten på en finskspråkig socialdemokrat.

Barbro Sundback skriver att det skapas en onödig oro för det svenska mandatet, men i sitt resonemang missar hon två väsentliga poänger. De åländska rösterna har nämligen inte behövts i tidigare val eftersom kända riksdagsledamöter hjälpt till att dra röster till listan. Sådana röstmagneter saknas denna gång.

Detta innebär att varje röst är extra viktig för att säkra det svenskspråkiga mandatet. Men det innebär samtidigt att fältet är öppet när det gäller ersättaren.

Om vi på Åland röstar flitigt finns det med andra ord denna gång en realistisk chans för Anton Nilsson att bli ersättare. För att bli ersättare på den finska socialdemokratiska listan krävs det uppemot 30 000 röster, vilket är långt mer än vad någon åländsk kandidat någonsin uppnått i ett val. I det senaste EU-valet fick Britt Lundberg 11 362 röster, vilket var ett mycket bra resultat.

Här är det alltså inte fråga om någon skrämselpropaganda, utan enbart realism. För första gången finns nu en verklig chans till en ersättarplats för en ålänning.

Valet är ditt, väljer du den svenskspråkiga listan eller den finska socialdemokratiska. Jag röstar på Anton som har EU-erfarenhet och ett mycket omfattande och väletablerat nätverk efter sina år i Bryssel. Jag röstar på nummer 259 för åländskt inflytande och för det svenska språket.

ANDERS CASÉN