DELA

Ett förtydligande

Mitt korta svar i Nya Åland på insändaren från Ålands framtid (som jag trodde var undertecknad bara av Stig Kottelin och Rolf Granlund), kräver uppenbarligen visst förtydligande.

När den kom till mig var det efter en period av intensivt arbete för att hitta en lösning på Veikkaus-problemet, en fråga som landskapsregeringen tagit på stort allvar. Detta trots att det inte är vi som äger frågan, utan faktiskt Veikkaus, det finländska inrikesministeriet och den finländska Polisstyrelsen.

Ålands framtids politiska mål är ett självständigt Åland. I den agendan är det opportunt att alltid och på alla sätt måla upp Finland och allt finländskt som dåligt. Därvid hemfaller partiet, som jag ser det, både till rasistiska och populistiska slängar, och beskriver föraktfullt mitt arbete för Ålands bästa som att ”hon hellre sitter i knät på den sannfinländska regeringen än värnar om Ålands suveränitet”.

Många av de frågor som ställs i insändaren besvarades redan i lagtinget, bland annat den om kontakterna till Svenska spel. Mitt svar, att Ålands landskapsregering inte bedriver spelverksamhet och därför inte agerar i sådana frågor, ignorerades. Om någon ska samarbeta med Svenska spel är det bolaget Ålands penningautomatförening, som hittills inte aviserat sådana planer.

Ålands framtid fortsätter med att konstatera att jag som kansliminister visar på ”passivitet som bottnar i en finsktillvänd inställning där det finska spelbolaget utgör det enda alternativet.”

Min och landskapsregeringens grundinställning i frågan har varit att aktivt jobba för att Veikkaus kan fortsätta sälja sina spel på Åland, dels för att ålänningarna uttryckt en stark sådan önskan, dels för att det inträffade påverkar åländska företagare negativt.

Även om landskapsregeringen naturligtvis kan ha synpunkter på hanteringen så här långt, ligger en kommande lösning alltså i ett konstruktivt, sakligt, faktabaserat och uthålligt samarbete med berörda parter i Finland.

Detta för att lösa komplicerade juridiska frågor på ett sätt som både tryggar rättssäkerheten för Veikkaus, självstyrelsens lagstiftningsbehörighet och verksamhetsförutsättningarna för åländska Paf. Att möjligheten finns att nå framgång bekräftar både inrikesminister Paula Risikko och Veikkaus vd Olli Sarekoski.

Mitt insändarsvar till Kottelin och Granlund kunde gott ha riktats också till Stephan Toivonens epistel om integration, men den hade jag alltså inte sett före publicering.

Nina Fellman (S)