DELA

Ett förbluffande hyckleri

Hållbart initiativ har genom ett flertal undertecknare kritiserat det tankegods som jag har gett uttryck för.

Detta är givetvis helt i sin ordning, och även välkommet i ett samhälle med yttrandefrihet.

Att vi har olika syn på vad som är mång-/monokultur är inte särskilt anmärkningsvärt, det är många åländska politiker som tror att vi lever i en mångkultur bara för att man bor granne med människor med ett annat modersmål, eller för att det flyttade hit nån polsk säljägare för 4 000 år sedan.

Att kunna handla spännande mat, exotiska kryddor eller gå en batikkurs är inte mångkultur.

Om man lever i den villfarelsen så borde man förkovra sig i ämnet innan man ger sig in i en diskussion med människor som har faktiska erfarenheter av denna sociala samhällskonstruktion.

Jag har svårt att se det som annat än ett övertramp att man uppmanar mig genom ”ett klart besked”, att om man har de åsikter som jag har så bör man flytta någon annanstans.

Jag hoppas att undertecknarna förstår att det blir en hel del människor som måste lämna Åland för att deras önskan ska uppfyllas.

Att man försöker låtsas vara toleranta och för mångfald samtidigt som man vädjar till folk med fel åsikter att flytta någon annanstans, är inget annat än ett förbluffande hyckleri.

Det kom förvisso inte som en chock för undertecknad att detta är deras önskan, men det är inte heller det som gör mig upprörd över insändaren.

Det faktum att man blandar in min familj i texten, det innebär att man tydligt har passerat en mycket viktig gräns. Mina politiska ståndpunkter och förehavanden kan ni kritisera hur mycket ni vill, men man blandar inte in min familj i det hela.

Att ni gör det, säger så mycket mer om er än vad det gör om mig.

STELLAN EGELAND