DELA

Ett annorlunda sommarlov?!

Skolåret är över och sommarlovet har börjat, solen skiner inbjudande och många långa lediga dagar nalkas! Sommarängarna lyser i sin prakt och känslorna flödar likt blommorna. Men den här sommaren är inte sig lik. En sommar med direktiv och restriktioner, att hålla avstånd, att inte umgås som vanligt, att kanske inte kunna träffa sina nära och kära, att inte kunna resa fritt. Att akta sig är numera vardagstankar och såklart blir vi oroliga – vart vi än vänder oss så finns det någonting om corona, smittspridning, risker och död. Det kryper in under skinnet. Vi saknar vårt vanliga liv. Framför allt saknar vi möjligheterna att umgås och göra som vi brukar och alltid gjort. Det självklara är inte längre självklart.

En del av sommarens risker återkommer varje år, oavsett covid-19 eller inte

Våra ungdomar har ändå som vanligt nått fram till sitt välförtjänta sommarlov och har förhoppningsvis många varma och sköna dagar framför sig. De ska få tillfälle att vila, ha roligt och umgås med sina vänner, under säkra förhållanden givetvis. Sommaren är dock också en tid då många unga har sin rusmedlesdebut och därför kan du som förälder behöva vara lite extra uppmärksam. Det bästa du som förälder kan göra är att vara närvarande, visa intresse, vara delaktig, vara nyfiken, umgås med ditt barn och sist men inte minst vara tydlig med dina förväntningar att det är nolltolerans som gäller! Ingen alkohol/tobak för minderåriga. Och om du som vuxen dricker alkohol, tänk på hur mycket och hur ofta du dricker och glöm inte bort att dricka varannan vatten. Se också till att ha alkoholfria alternativ hemma. Planera din sommar så att ungdomar inte lämnas ensamma hemma. Det är naturligtvis inte så att barnen tänker passa på att dricka alkohol och testa narkotika när vuxna inte finns nära men däremot är det lätt att råka i situationer som man inte behärskar och in i miljöer som är olämpliga – detta på grund av nyfikenhet, en känsla av att kunna kontrollera allt och för att man är oerfaren. Enligt FN:s barnkonvention är man barn tills man fyllt 18 år. Det kan vara bra att komma ihåg att alla tonåringar behöver tillsyn och inte bara yngre tonåringar. Våra barn är barn tills de blir myndiga.

Ta vara på tiden tillsammans i sommar och skapa fina minnen!

Inget vanligt Rock-Off och inte några stora träffar kan verka tråkigt men nu har vi möjligheter att göra något annat. Att chilla och slappa tillsammans på badstranden, simma, äta glass, göra utflykter med picknickkorg, lyssna på musik, spela volleyboll, äventyrsgolf/minigolf/discgolf eller andra sällskapsspel utomhus! Fältarna ordnar olika aktiviteter och Folkhälsan har diverse verksamheter under sommaren som bland annat läger på Gregersö och fiske. Ungdomshuset Boost med ungdomslotsarna håller också öppet hela sommaren, ni kan läsa mer om dem på hemsidan www.boost.ax och ta kontakt vid behov. Ja, utbudet är stort på vår fina sommarhavsö!

Våga söka hjälp om du/ni behöver, vi finns här för er! Vi som skrivit insändaren jobbar alla för ett Åland där ingen under 18 år ska bruka något rusmedel samt för att barn och ungdomar ska få växa upp i en trygg miljö utan att drabbas av de negativa konsekvenserna som rusmedel kan föra med sig. Som förälder kan det vara svårt att veta vad man ska göra och vart man ska vända sig om ens barn testar rusmedel. Var inte rädd för att ta kontakt med någon av nedanstående verksamheter om du är orolig eller anar att ditt barn behöver stöd och hjälp. Vi finns alla här för er!

Fältarna, tel. +358 400 780 237.

Beroendemottagningen, tel. +358 18 531 720 må–fre 8–9 och 13–14.

Psykiatrin tel. +358 535 100.

Bris stödtelefon för unga upp till 18 år tel. +358 18 25 520 må–fre. kl.10–13 och 15–22 samt kl.15 22 på helger.

Vi önskar er alla en fantastiskt fin sommar!