DELA

Erlandsson kränker en försvarslös

Jag är god men jag har tröttnat på tjatet om barnhemsbarnen! Är det budskapet i Karin Erlandssons ledare 23.9?

Karin anmärker att offren inte deltog i ceremonin Landskapsregeringen ordnat för dem. Hon kritiserar talesman Krister Lummes motiv och ”girighet”, då han vill ha ekonomisk ersättning.

Vad tror Karin att ekonomisk ersättning skulle betyda för Krister Lumme, frågat Krister?

”Det är inte offren som bestämmer hur en ursäkt och kompensation ser ut”. Inte heller är det ”brottslingen” som bestämmer när offret ska vara nöjt.

Karins ledare är enligt oss en osmaklig kränkning av en försvarslös.

En man som slåss för det som samhället tagit ifrån honom – rätten till ett människovärde och till att ha fått växa upp i sin egen familj.

Vet Karin vad de femtio åren före intervjun i ”Rakt på” handlar om?

Hur det är att bli utsatt för våld av kärlekslösa, så kallade föräldrar som samhället har utsett? Om Karin visste, så skulle hon inte sparka på en redan liggande.

För cirka tjugo år sedan trädde flera fram och berättade. Allt förnekades från samhället. Så började det krypa fram medgivanden. ”Det kan eventuellt ha förekommit något”. Men inget som behöver utredas.

Till sist måste samhället medge att det som beskrevs faktiskt stämde.

Utredningen har förhalats tills nu.

Efter många års tigande och offentlig lögn vill politikerna be Krister Lumme om ursäkt. Naturligtvis på sina villkor med pompa och ståt.

”Offren” förväntas stå med mössan i hand och buga.

Karin skriver att Lumme ”liksom Jesus ska vända andra sidan till och gå vidare”. Men Karin, Jesus vek inte undan – han lät sig inte kontrolleras, inte förnedras. Pontius Pilatus hade makten att korsfästa Jesus och ta hans liv, men saknade vapen för att besegra honom.

Hur skulle du göra, Karin? Om samhället hade fråntagit dig rätten till en villkorslös, skyddad existens i din egen familj? Och ljugit för att fly från ansvar.

Är det din människosyn som du utstrålar i din ledare?

Jan Liljehage, Emilia Liljehage

Som jag skriver i ledaren är situationen inte helt enkel att förstå för en utomstående, likväl måste frågor få ställas. Ledaren tar i många avseende Krister Lumme och barnhemsbarnen i försvar, och ni sätter ord i min mun som jag inte skrivit.

Karin Erlandsson