Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Ensidig ledare om tunneln

Tidningarna är viktiga opinionsbildare, inte minst för dem som inte tar del av inlägg på sociala medier. Båda på Åland utkommande dagstidningarna har ett starkt fäste, i var sin kategori av väljare.

Johan Orres ledare i tisdagens tidning kan jag tycka att snarare är en partsinlaga än en ledare vars uppgift är att belyser olika sidor av dagsaktuella fenomen. Inte har det undgått någon att partierna vädrar morgonluft i tunnelfrågan. En kritisk väljare är inte så lättlurad.

Däremot kan man ifrågasätta de uträkningar som presenteras i tisdagens ledare. Den väljer också att lägga fram de argument som talar i ledarens sak, nämligen att tunneln är orealistisk, vilket även ett parti med starkt fäste i stan har hävdat. Det blev för genomskinligt men inte transparent i avseende å syfte. Trist att notera det på sluttampen av valrörelsen då möjligheten att föra debatten i media är pga utrymmesbrist avslutad. Men på sociala medier fortsätter den. Läs även där!

RAINER JUSLIN (LIB)

JOHAN ORRE SVARAR:

De siffror som presenteras i ledaren har alla presenterats tidigare i Nya Åland. Att bygga en tunnel till Föglö är inte orealistiskt, något sådant har jag heller aldrig påstått. Däremot har jag påstått att vallöftet om tunnel mellan Lumparland och Föglö är oärligt eftersom det som väljare är lätt att få intrycket att tunneln står redo att byggas efter valet.

Frågan som ledaren ställer är om de partier som nu går till val på att utreda tunneln är beredda att anta den säkerhetsstandard som möjliggör FS Links föreslagna prisbild eller om de är beredda att betala mera för en säkerhetsstandard som är högre? Hur ställer sig Juslins parti Liberalerna i frågan?