DELA

Enfald eller okunskap

Jag kan inte stillatigande svälja ett sådant uttalande som Gun Carlson häver ur sig i lagtinget angående klinikchefskap inom ÅHS. Antingen är fru Carlson enfaldig och söker billiga politiska poäng eller så är hon helt enkelt okunnig.
”Det är egentligen dumt att vi har högt utbildade dyra läkare som sitter som sitter och vänder papper, något som de inte klarar av”

Ett kompetent klinikchefskap inom modern högkvalificerad sjukvård kräver en djupgående kunskap om behandlingsmetoder, vetenskapligt arbetssätt och stor erfarenhet av gruppdynamiken i en sjukvårdsorganistation.
Erfarna läkare har alla dessa egenskaper.
Och dom agerar enligt de order de får av sin politiska ledning annars blir de ju avsatta eller hur?
Klinikchefskap inom ÅHS är inga tjänster man söker. Man blir vald till dessa posititioner av … just det, den politiskt tillsatta ledningen.

ÅHS är inte en läkarstyrd organisation. Det är en politiskt styrd organisation. Punkt. Den ekonomiska styrningen ligger helt och hållet i politikernas händer. Det borde till exempel Barbro Sundback inte ha något problem att begripa.
Problemet ligger i systemets natur; Om jag som politiker vill bli vald måste jag lova väljarna något. När jag väl blir vald och upptäcker att det inte finns pengar till det jag utlovat måste jag hitta en syndabock annars blir jag själv av med jobbet. Enkelt eller hur?

Nu är börjar slantarna ta slut och man tar till den vanliga syndabocken; läkarkåren.
En tacksam grupp att hacka på eftersom de sällan försvarar sig och oftast håller så låg profil de kan.
Sjuksköterskekåren vågar man sällan ge sig på eftersom det är en mycket större väljargrupp och som dessutom har ett synnerligen militant fackförbund.
Ni börja fatta galoppen va?
Med vänliga hälsningar
Johnny Nordman
Specialist i Ortopedisk Kirurgi
och anställd tjänsteman i den
politiskt styrda organisationen ÅHS