DELA

En vision blir verklighet

Vi är nära nu. Från den 1 januari 2021 övertar kommunalförbundet Kommunernas socialtjänst de 16 åländska kommunernas socialvård, missbrukarvård, barnskydd och specialomsorg.

Socialdemokraterna har varit med hela vägen, för att förverkliga en tryggare, rättssäkrare och jämlikare socialvård för alla ålänningar. Vår ledstjärna har varit att dessa åtaganden för de allra svagaste i samhället måste skötas respektfullt, sakligt och kunnigt, i en organisation där alla krafter gemensamt kan sättas på att ge bästa tänkbara trygghet till ålänningarna.

Redan nu ser vi att det kommer att hända bra saker när KST kommer igång och den nya socialvårdslagen börjar förverkligas. Det är att bygga välfärden vidare. Bara vi ger det tid kommer det att bli starkt och bra, om vi har ett gemensamt mål och tar ansvar.

Därför ser vi med förskräckelse och sorg hur tonen i många medlemskommuner redan nu hårdnat, hur man redan valt att se sin egen socialvård, förverkligad i Kommunernas socialtjänst, som en gökunge som ska vingklippas och tuktas för att balansera kommunernas budgetar i övrigt.

Redan nu är totalkostnaden för KSTs första budget lägre än den sammantagna kostnaden för 16 kommuner, och ändå vill flera kommuner pressa ner ytterligare.

Det sker på bekostnad av den nya organisationens möjligheter att få en god start, och bekostnad av service och verksamhetsförutsättningar för de svagaste.

Vi socialdemokrater från flera av Ålands kommuner vill påminna om vem Kommunernas socialtjänst är till för och vad syftet med reformen är.

När den första förbundsstämman hålls på fredag, hoppas vi att det ska ske i en anda av framtidstro, respekt och ansvar för den verksamhet som ska bli bättre och starkare genom en för alla kommuner gemensam organisation.

Lycka till på vägen KST. Vi backar er, i alla kommuner där vi har något att säga till om.

NINA FELLMAN

(S), MARIEHAMN

MIA HANSTRÖM

(S), KUMLINGE

ULF WEMAN

(S), LEMLAND

SIV EKSTRÖM

(S), JOMALA

FABIENNE FRICKER

(S), SALTVIK

SANNA SÖDERLUND

(S), ECKERÖ

FIA HELLSTEN

(S), FINSTRÖM

FREDDIE FORSMAN

(S), FINSTRÖM

CARINA AALTONEN

(S), JOMALA

HEDVIG STENROS

(S), JOMALA

ANN ERIKSSON

(S), JOMALA

MIINA FAGERLUND

(S), FINSTRÖM

CAMILLA GUNELL

(S), MARIEHAMN

HENRIK LÖTHMAN

(S), MARIEHAMN

BARBRO SUNDBACK

(S), MARIEHAMN