DELA

En viktig livlina kapas

Det är natt, kyligt och väntan på färjan tycks bli lång. Passagerarna väntar tålmodigt i mörkret. Ålänningarna som väntar i Västrahamn har biljett i tredje klass vilket oftast betyder en plats på en bänk på däck oavsett väder. Det här är 50-talets Åland.

Det var verkligheten före ett åländskt ägt rederi startades. Många såg betydelsen av att ha trafik till Sverige. En trafik för ålänningar. Många ålänningar var med och satsade.

Trafiken har med åren utökats, fartygen har moderniserats och den för hela Åland betydelsefulla turismen har ökat. Dessutom har trafiken gett möjligheten för studeranden, ålänningar i Sverige samt släkt och vänner att komma hem.

Utbudet ombord har alltid varit föremål för diskussion, anslutningsbussar och priser likaså men vi ålänningar har varit folkrederiet troget.

Ett dygn efter spekulationer kom beskedet i torsdags att livlinan mellan Mariehamn och Kapellskär är kapad och ingen annan lösning för den framtida trafiken på samma linje syns i horisonten. Uttalandena från Viking Lines ledning inger föga hopp.

Vi bär alla ett samhällsansvar, ett ansvar för hela Åland och vår ekonomi oavsett våra olika roller. Vi har ett gemensamt ansvar för vår framtid.

Man kan inte bara fråga efter stöd och sympatier när affärerna går knackigt medan man i nästa stund klipper av en livlina och hoppas på förståelse.

En vink om vad som skulle hända gav förstås inköpet av Eckeröaktierna men att nästa drag var så långt fram i stäven hade nog ingen kunnat ana.

Förstås betyder försäljningen en positiv resultaträkning vilket i sig sin tur legitimerar dividendutdelning vilket säkert endel storägare kan behöva.

Dessvärre kommer debatten om skatteundantaget att få mer bränsle på brasan på grund av utebliven trafik.

Nu återstår att se var ägarnas lojalitet ligger. Hur väl de kan sin historia och hur viktigt man anser att trafiken mellan Mariehamn och Kapellskär är för oss ålänningar och vår ekonomi.

GUN-MARI LINDHOLM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp